24 paź 2013
Makaron wstążki z krewetkami, szynką serrano w sosie winno-pomidorowym
Dzisiejszy makaron chciałam przygotować trochę bardziej ekskluzywny. Choć niewiele w nim składników, to te, które są w tym daniu, według mnie – zasługują zawsze na najwyższe noty.
Krewetki uwielbiam. Użyłam mrożonych, bo w Radomiu niestety nie ma możliwości kupić świeżych. Jeśli jednak Wy macie wybór – kupujcie świeże. Szynka serrano, którą dodałam, skomponowała się z nimi idealnie. Zwłaszcza, że to „egzemplarz”, który przyjechał do mnie prosto z Hiszpanii. I to taki z najwyższej półki. Smaki te połączone z białym winem, passatą pomidorową, czosnkiem, świeżą bazylią i świeżutko startym parmezanem – to istne cudo!
Jak wspaniale, że możemy już jeść kolacje na tarasie! Piękna pogoda rozbudza wyobraźnię i kolejny mój przepis z Naturalnie Bałtyckie jest w stylu śródziemnomorskich wakacji. Przygotowałam makaron ze szprotkami bałtyckimi, pomidorami, kaparami i dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Jeśli nie uda Ci się kupić świeżych szprotek, śmiało możesz użyć podwędzanych w oleju, z puszki. Również […]
Projekt Naturalnie Bałtyckie i kolejny pomysł na przepis z rybą bałtycką. Tym razem stornia czyli inaczej mówiąc flądra. W tym poście pokażę Wam jak przygotować makaron z flądrą i domowym zielonym pesto, ale zanim będzie przepis, sprawdźcie jak można odróżnić flądrę od turbota. Nie jest to prosta sprawa, ale jest kilka cech charakterystycznych obu tych […]