Makaron w sosie serowym z kasztanami i francuską kiełbasą

30 wrz 2013

Makaron w sosie serowym z kasztanami i francuską kiełbasą

Nadszedł ten dzień, w którym przygotowałam przepis numer 2 w konkursie „Makaron Rządzi Zdrowo – podróż przez Europę” ! Przystankiem drugim w mojej podróży jest Francja.
Cieszy mnie to bardzo, bo sądzę, że to danie wyszło wyjątkowo pysznie. Długo zastanawiałam się co przyrządzić i jakich składników użyć. Początkowo myślałam o ratatouille, ale miałam jednak potrzebę stworzenia dania autorskiego, które będzie oczywiście jednoznacznie kojarzyło się z Francją. W przypadku tak wyjątkowego kraju, którego kuchnia wywarła największy wpływ na kuchnie innych państw, zwłaszcza europejskich, czułam, że niemałe wyzwanie mnie czeka. Rzecz jasna, podeszłam do niego z największą powagą.
Zależało mi również aby sposób podania makaronu był zgodny z francuskimi zasadami: umiar, elegancja, a przede wszystkim wyjątkowy i wyrafinowany smak.

Myślę – Francja – po pierwsze widzę sery. W związku z tym w moim przepisie nie mogło zabraknąć najsłynniejszego z niebieską pleśnią – sera Roquefort.
Po drugie, na pewno będą to kasztany. I nie te ze słynnego placu Pigalle w Paryżu, jakby się mogło wydawać, ale te z południowo – wschodniej Francji.
Trzeci składnik, w żadnym wypadku nie najmniej ważny, to francuska kiełbasa Rosette.
Równie istotna w tym daniu jest także przyprawa, której użyłam – estragon. Zajmuje on wszakże czołowe miejsce w kuchni francuskiej.
Makaron oczywiście przygotowałam sama. Tak bardzo zależało mi na pięknym zdjęciu, że są aż trzy kompozycje – z trzema różnymi talerzami. Prezentuję w takim razie wszystkie moje kombinacje.

Makaron w sosie serowym

Makaron w sosie serowym z kasztanami i francuską kiełbasą

Makaron w sosie serowym z kasztanami i francuską kiełbasą

Zapraszam na przepyszną podróż do Francji.

Przygotowanie:
Mąkę przesiej na stolnicę, posól i zrób w środku wgłębienie. Wbij jajka. Widelcem stopniowo mieszaj jajka z mąką, aż do jej wchłonięcia. Dalej wyrabiaj ciasto rękami. Odstaw na około 20 minut.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i potnij je w paseczki lub, tak jak ja, użyj do tego maszynki do makaronu. Gotowy makaron odłóż na 2 godziny na czystą ściereczkę lub stolnicę posypaną mąką.
Makaron w sosie serowym
Makaron ugotuj al dente.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj ząbki czosnku. Po chwili kiełbasę Rosette. Smaż aż uzyska lekko rumianą barwę. Dodaj kasztany, po chwili ser Roquefort pokrojony w kostkę. Zamieszaj dokładnie. Gdy ser zacznie topnieć dodaj śmietanę i estragon. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dolej około 2 chochelki wody z makaronu do sosu.
Zamieszaj dokładnie i dodaj odcedzony makaron.
Na talerzu raz jeszcze posyp makaron suszonym estragonem.
Bon Appetit!
Makaron w sosie serowym
Makaron w sosie serowym
Makaron w sosie serowym
Makaron w sosie serowym
Makaron w sosie serowym


Makaron ze szprotkami w sosie śródziemnomorskim

Jak wspaniale, że możemy już jeść kolacje na tarasie! Piękna pogoda rozbudza wyobraźnię i kolejny mój przepis z Naturalnie Bałtyckie jest w stylu śródziemnomorskich wakacji. Przygotowałam makaron ze szprotkami bałtyckimi, pomidorami, kaparami i dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Jeśli nie uda Ci się kupić świeżych szprotek, śmiało możesz użyć podwędzanych w oleju, z puszki. Również […]

Makaron z flądrą i pesto

Projekt Naturalnie Bałtyckie i kolejny pomysł na przepis z rybą bałtycką. Tym razem stornia czyli inaczej mówiąc flądra. W tym poście pokażę Wam jak przygotować makaron z flądrą i domowym zielonym pesto, ale zanim będzie przepis, sprawdźcie jak można odróżnić flądrę od turbota. Nie jest to prosta sprawa, ale jest kilka cech charakterystycznych obu tych […]



[instagram-feed]