30 wrz 2013
Makaron w sosie serowym z kasztanami i francuską kiełbasą
Nadszedł ten dzień, w którym przygotowałam przepis numer 2 w konkursie „Makaron Rządzi Zdrowo – podróż przez Europę” ! Przystankiem drugim w mojej podróży jest Francja.
Cieszy mnie to bardzo, bo sądzę, że to danie wyszło wyjątkowo pysznie. Długo zastanawiałam się co przyrządzić i jakich składników użyć. Początkowo myślałam o ratatouille, ale miałam jednak potrzebę stworzenia dania autorskiego, które będzie oczywiście jednoznacznie kojarzyło się z Francją. W przypadku tak wyjątkowego kraju, którego kuchnia wywarła największy wpływ na kuchnie innych państw, zwłaszcza europejskich, czułam, że niemałe wyzwanie mnie czeka. Rzecz jasna, podeszłam do niego z największą powagą.
Zależało mi również aby sposób podania makaronu był zgodny z francuskimi zasadami: umiar, elegancja, a przede wszystkim wyjątkowy i wyrafinowany smak.
Myślę – Francja – po pierwsze widzę sery. W związku z tym w moim przepisie nie mogło zabraknąć najsłynniejszego z niebieską pleśnią – sera Roquefort.
Po drugie, na pewno będą to kasztany. I nie te ze słynnego placu Pigalle w Paryżu, jakby się mogło wydawać, ale te z południowo – wschodniej Francji.
Trzeci składnik, w żadnym wypadku nie najmniej ważny, to francuska kiełbasa Rosette.
Równie istotna w tym daniu jest także przyprawa, której użyłam – estragon. Zajmuje on wszakże czołowe miejsce w kuchni francuskiej.
Makaron oczywiście przygotowałam sama. Tak bardzo zależało mi na pięknym zdjęciu, że są aż trzy kompozycje – z trzema różnymi talerzami. Prezentuję w takim razie wszystkie moje kombinacje.
Zapraszam na przepyszną podróż do Francji.
Jak wspaniale, że możemy już jeść kolacje na tarasie! Piękna pogoda rozbudza wyobraźnię i kolejny mój przepis z Naturalnie Bałtyckie jest w stylu śródziemnomorskich wakacji. Przygotowałam makaron ze szprotkami bałtyckimi, pomidorami, kaparami i dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Jeśli nie uda Ci się kupić świeżych szprotek, śmiało możesz użyć podwędzanych w oleju, z puszki. Również […]
Projekt Naturalnie Bałtyckie i kolejny pomysł na przepis z rybą bałtycką. Tym razem stornia czyli inaczej mówiąc flądra. W tym poście pokażę Wam jak przygotować makaron z flądrą i domowym zielonym pesto, ale zanim będzie przepis, sprawdźcie jak można odróżnić flądrę od turbota. Nie jest to prosta sprawa, ale jest kilka cech charakterystycznych obu tych […]