Makaron ryżowy ze szparagami i łososiem

22 maja 2017

Przepis ten powstał w ramach mojej współpracy z E.Leclerc Radom. Chciałam przygotować danie szybkie, lekkie i zdrowe. I tak oto powstał makaron ryżowy ze szparagami i łososiem w sosie maślano – cytrynowym z uprażonymi pestkam dyni. Jakże prosta potrawa, a zapewniam Was, że niebanalna w smaku.

makaron ryżowy ze szparagami

Makaron ryżowy ze szparagami i łososiem

Makaron ryżowy ze szparagami i łososiem

Przyrządzenie:

Makaron ryżowy zalej wrzątkiem, wsyp pół łyżeczki soli i przemieszaj całość. Odstaw na około 10 minut, aż makaron będzie gotowy, czyli al dente. W tym czasie przemieszaj go kilka razy, żeby się nie posklejał.

Łososia umyj zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w równą kostkę.

Czosnek obierz i posiekaj.

Szparagi umyj i odetnij twarde końcówki (mogą Ci się przydać do przygotowania warzywnego szparagowego bulionu, który będzie świetny np. do risotto ze szparagami). Pokrój na plasterki.

Pestki dyni upraż na suchej patelni.

Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Dodaj czosnek i smaż chwilę mieszając. Dodaj szparagi i smaż mieszając 3 minuty. Rozłóż szparagi na brzegi patelni, a na środek dodaj kawałki łososia. Smaż mieszając 2 minuty. Całość dopraw solą i białym zmielonym pieprzem. Wlej sok z połowy cytryny oraz dodaj skórkę startą z połowy sparzonej wrzątkiem cytryny. Dodaj łyżkę masła i odcedzony makaron ryżowy. Wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.

Nałóż porcje makaronu i każdą posyp uprażonymi pestkami dyni.

Smacznego

makaron ryżowy ze szparagami

Makaron ryżowy ze szparagami i łososiem

makaron ryżowy ze szparagami

Makaron ryżowy ze szparagami i łososiem

makaron ryżowy ze szparagami

Makaron ryżowy z łososiem i szparagami

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Makaron ryżowy ze szparagami i łososiem
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)


Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]

Kasza z pieczonymi warzywami

Kasza z pieczonymi warzywami powstała w ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Chciałam przygotować danie z kaszą, które będzie smakowało całej rodzinie. Delikatna kasza, pieczone lekkie warzywa, biały ser  i ziarna okazały się potrawą idealną dla nas. Udało mi się przemycić […]