Makaron ryżowy ze szparagami i łososiem

22 maja 2017

Przepis ten powstał w ramach mojej współpracy z E.Leclerc Radom. Chciałam przygotować danie szybkie, lekkie i zdrowe. I tak oto powstał makaron ryżowy ze szparagami i łososiem w sosie maślano – cytrynowym z uprażonymi pestkam dyni. Jakże prosta potrawa, a zapewniam Was, że niebanalna w smaku.

makaron ryżowy ze szparagami

Makaron ryżowy ze szparagami i łososiem

Makaron ryżowy ze szparagami i łososiem

Przyrządzenie:

Makaron ryżowy zalej wrzątkiem, wsyp pół łyżeczki soli i przemieszaj całość. Odstaw na około 10 minut, aż makaron będzie gotowy, czyli al dente. W tym czasie przemieszaj go kilka razy, żeby się nie posklejał.

Łososia umyj zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w równą kostkę.

Czosnek obierz i posiekaj.

Szparagi umyj i odetnij twarde końcówki (mogą Ci się przydać do przygotowania warzywnego szparagowego bulionu, który będzie świetny np. do risotto ze szparagami). Pokrój na plasterki.

Pestki dyni upraż na suchej patelni.

Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Dodaj czosnek i smaż chwilę mieszając. Dodaj szparagi i smaż mieszając 3 minuty. Rozłóż szparagi na brzegi patelni, a na środek dodaj kawałki łososia. Smaż mieszając 2 minuty. Całość dopraw solą i białym zmielonym pieprzem. Wlej sok z połowy cytryny oraz dodaj skórkę startą z połowy sparzonej wrzątkiem cytryny. Dodaj łyżkę masła i odcedzony makaron ryżowy. Wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.

Nałóż porcje makaronu i każdą posyp uprażonymi pestkami dyni.

Smacznego

makaron ryżowy ze szparagami

Makaron ryżowy ze szparagami i łososiem

makaron ryżowy ze szparagami

Makaron ryżowy ze szparagami i łososiem

makaron ryżowy ze szparagami

Makaron ryżowy z łososiem i szparagami

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Makaron ryżowy ze szparagami i łososiem
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)


Makaron z sosem truskawkowym

Przygotowując ten przepis myślałam o czasach dzieciństwa, kiedy w sezonie truskawkowym jadłam truskawki z cukrem i śmietaną. Koniecznie rozgniecione widelcem! Teraz nie jadam cukru w ogóle, śmietany też unikam. Odchudziłam zatem ten pomysł używając syropu z agawy i jogurtu naturalnego. Podkręciłam go też lekko, dodając uprażone orzeszki pinii, czerwony pieprz i listki świeżej mięty. Bardzo dobrze […]

Zupa z rzodkiewek z kaszą jęczmienną Mazurską

Kolejną moją propozycją na danie z kaszą w ramach kampanii informacyjno-edukacyjnej „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień„, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych jest zupa z rzodkiewek z kaszą jęczmienną Mazurską. Podaję ją z pesto z liści rzodkiewki – jest pyszne i przy okazji wykorzystujemy całą rzodkiewkę i […]