7 lip 2013
Letnia sałatka z bruschettą w 3 odsłonach
Weekend już się niestety kończy, a ten był wyjątkowy! Rodzinny, przyjacielski, chwilami leniwy, a czasem mocno zabawowy.
W Marinie Domaniowskiej nad zalewem Domaniowskim odbywały się zawody GoWake 2013, super impreza i mega widowisko sportów wodnych. Pogoda była idealna i strasznie miło było się spotkać z przyjaciółmi i znajomymi, których dawno nie widziałam. Na trzecią edycję na pewno Was zaproszę, bo naprawdę warto tam być.
W taką pogodę stawiam na lekkie posiłki.
Proponuję sałatkę z owocami i nutką alkoholu, orzeźwiającą i delikatną. Do niej bruschetty w 3 odsłonach: z pastą z bobu i kiełbaskami francuskimi z serem pleśniowym, z serkiem kozim, wędzonym łososiem i kawiorem i ze szpinakiem z pieczarkami, serem brie i jagodami. Bruschetty nie tradycyjne, bo wybrałam opcję zdrowszą, nie białę pieczywo, ale pełnoziarnisty chlebek.
Zapraszam.
Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]
Szparagi kocham zawsze, pod każdą postacią. W tym przepisie przedstawiam Wam je w bardzo prostej, ale niezwykle pysznej wersji. Sałatka ze szparagami, pomidorkami, mozzarellą, orzeszkami pinii z włoskim sosem zwanym gremolatą. Idealnie smakuje jako samodzielna potrawa, ale jest też świetnym dodatkiem do mięs czy ryby z grilla. Sałatka ze szparagami, mozzarellą i pomidorkami Przyrządzenie: Orzeszki […]