Lekka sałatka z owocami i wołowiną

4 sie 2014

Ten przepis to była moja propozycja na danie improwizowane podczas Wielkiego Finału BlogerChef. Jak już wcześniej pisałam – początkowo zupełnie nie wiedziałam co przygotować z obowiązkowych składników – imbiru w proszku i suszonej żurawiny. Finalnie wyszło super danie i jestem bardzo z siebie zadowolona. Ta lekka sałatka z owocami i wołowiną to idealna propozycja na upalne, letnie dni. Jest lekka i świeża. Polecam i zapraszam.

lekka sałatka

Lekka sałatka z owocami i wołowiną

Przygotowanie:
Sos: Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu. Podziel go na pół. Jedną cześć zblenduj, drugą pozostaw.
Sałatka: Mięso osusz ręcznikiem papierowym, posmaruj olejem i odstaw.
Gruszkę umyj, obierz i pokrój w plastry. Na suchej patelni rozgrzej cukier, tak, aby powstał karmel. Dodaj gruszki, zamieszaj, smaż 3 minuty i odstaw.
Groszek cukrowy umyj i ugotuj na parze.
Stek wołowy usmaż na suchej bardzo mocno rozgrzanej patelni. Smaż 1 – 4 minuty z każdej strony, w zależności jaki stopień wysmażenia chcesz uzyskać. Moja propozycja to blue, czyli po 1 minucie z każdej strony. Zdejmij mięso z patelni i zawiń w folię aluminiową. Odstaw na kilka minut, aby odpoczęło. Po tym czasie pokrój je w cieniutkie plasterki.
Wykończenie i podanie: Na talerzu połóż porcję mieszanki sałat i polej je zblendowanym sosem. Groszek cukrowy poukładaj na około sałaty, skarmelizowane gruszki po kilka w jednym miejscu. Na górę połóż plasterki mięsa i posyp je solą gruboziarnistą i czerwonym pieprzem. Sałatkę polej nie zblendowanym sosem, nie dotykając mięsa.
Smacznego!

lekka sałatka
lekka sałatka

Sałatka zamiast kanapki!



Panzanella z krewetkami z grilla

Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]

Sałatka ze szparagami, mozzarellą i pomidorkami

Szparagi kocham zawsze, pod każdą postacią. W tym przepisie przedstawiam Wam je w bardzo prostej, ale niezwykle pysznej wersji. Sałatka ze szparagami, pomidorkami, mozzarellą, orzeszkami pinii z włoskim sosem zwanym gremolatą. Idealnie smakuje jako samodzielna potrawa, ale jest też świetnym dodatkiem do mięs czy ryby z grilla. Sałatka ze szparagami, mozzarellą i pomidorkami Przyrządzenie: Orzeszki […]




[instagram-feed]