9 lis 2014
Dzisiaj jestem z siebie wyjątkowo dumna! Przygotowałam przepiękne i przepyszne danie. Bardzo się starałam, bo to przepis, który zgłaszam do akcji kulinarnej dania z serkami kremowymi, prowadzonej na portalu durszlak.pl. Musiałam przyrządzić danie wyjątkowe z serkiem Apetina. Chciałam, aby talerz wyglądał pięknie i smakowicie. Postanowiłam wykorzystać nowo nabyte umiejętności, kupiłam agar – agar i stworzyłam szpinakowe spaghetti. Ogromna była moja radość, gdy mi się udało. W moim daniu to łodygi kwiatów. Kwiatami natomiast są kuleczki z serka Apetina, obtoczone w płatkach kukurydzianych i usmażone w głębokim oleju oraz przegrzebki na sosie szafranowym. Cudowności. Zapraszam na przepis na kwiatowe przegrzebki.
Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]
Jeśli jesteście ze mną tutaj choć trochę to z pewnością wiecie, że moją największą miłością jedzeniową są owoce morza! Nie od dzisiaj wiadomo, że gdybym miała dostęp codziennie do świeżych ryb i owoców morza to mogłabym nie jeść nic innego. Świeżość i prostota w tym wypadku są najważniejsze. Uwielbiam kalmary w panierce z sosem aioli […]