19 lip 2017
Kiedy trwa lato chcę korzystać z jego darów jak najbardziej. Bób, botwinka, kurki, kalafior, pomidory i wiele innych warzywnych i owocowych pyszności. To danie to właśnie taka moja letnia warzywna mieszanka. Połączyłam kurki z kaszą orkiszową, bobem, botwinką, serkiem twarogowym i nasionami chia. Na zdjęciach wygląda może jak mamałyga, ale smak tej potrawy jest boski.
Kurki z kaszą orkiszową, bobem i botwinką
Bób ugotuj w osolonym wrzątku z umytym koperkiem. Koperek nadaje fajnego smaku dla bobu. Odcedź. Odstaw do ostygnięcia i obierz (wzięłam pod uwagę, że kilka sztuk w trakcie tej czynności zjesz od razu 😉
Kaszę przelej zimną wodą i ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
Kurki oczyść. Najłatwiej zrobisz to posypując kurki solą i zalewając wrzątkiem. Pozostaw je tak na chwilę i odcedź. Teraz z łatwością oczyścisz je rękami pod strumieniem zimnej wody. Odłóż kurki na durszlak.
Botwinkę umyj dokładnie zimną wodą i osusz. Pokrój na mniejsze części. Oddziel twarde łodygi od liści.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
W głębokiej patelni lub woku rozgrzej olej arachidowy. Wrzuć cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj plasterki czosnku, a po 30 sekundach pokrojone łodygi botwinki i smaż mieszając, aż zmiękną.
Wsyp paprykę chili w proszku (wedle uznania) i wrzuć kurki. Smaż mieszając przez 3 minuty. Wlej porcję sosu sojowego (około 20 ml). Dodaj także liście botwinki i kaszę orkiszową. Mieszaj całość dokładnie, ale delikatnie, żeby nie uszkodzić kurek.
Dodaj bób, nasiona chia, skórkę z cytryny i wlej sok z cytryny. Spróbuj i ewentualnie dolej sosu sojowego. Dopraw także świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Całość wymieszaj bardzo dokładnie, ale delikatnie.
Kurki z kaszą orkiszową, bobem i botwinką podawaj gorące posypane pokruszonym w rękach serkiem twarogowym.
Kurki z kaszą orkiszową, bobem i botwinką
Kurki z kaszą orkiszową, bobem i botwinką
Kurki z kaszą orkiszową, bobem i botwinką
Kurki z bobem, kaszą orkiszową i botwinką
Kurki z bobem, kaszą orkiszową i botwinką
Jak można w ciekawy sposób przygotować rybę z gatunku flądrowatych? Dzisiaj w ramach mojego udziału w projekcie Naturalnie Bałtyckie po raz kolejny zmierzyłam się z gładzicą. Smażona gładzica w serowej chrupiącej panierce, zaserwowana na kremowej kaszy jęczmiennej z kurkami i ziołami – to moja propozycja na dzisiaj. Powstało pyszne i spójne danie, z którego, nie […]
W moich wcześniejszych postach pisałam o Projekcie Naturalnie Bałtyckie. Był turbot, teraz pora na przepis na szprotki. Nie bez powodu publikuję go dzisiaj, ponieważ dzień 21 listopada został ustanowiony Światowym Dniem Rybołówstwa. To święto zostało uchwalone, aby uświadomić ludziom, że zasoby naszych jezior, rzek i mórz są ograniczone. Jeśli nadal chcemy łowić ryby, musimy robić […]