12 cze 2013
Kurczakowa kanapka w chlebku pita
Najmilsi! Nadal jestem w trakcie wspaniałych warsztatów w Akademii Kurta Schellera. Jest cudownie, to niesamowity człowiek, kucharz, brak mi słów aby idealnie przekazać Wam co czuję.Po powrocie, jak już wcześniej Wam obiecałam, utworzę osobną zakładkę, w której opiszę jak wyglądał tydzień w Akademii Kurta.
Jestem podekscytowana i mocno najedzona, poza gotowaniem na szkoleniach nie gotuję nic w domu (chyba bym pękła). Mam jednak przepis na kanapkę, którą przyrządzałam „na szybko” przed moim wyjazdem z domu. Chlebek pita z kurczakiem, fetą i warzywami.
Przyrządzenie:
Kurczaka pokrój w kostkę. Posól, posyp pieprzem, ziołami prowansalskimi, dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i kilka kropel oleju. Zamieszaj i marynuj co najmniej godzinę.
Usmaż kurczaka na oleju, dodaj koncentrat, bazylię i zamieszaj.
Fetę zmieszaj z 2 przeciśniętymi ząbkami czosnku, jogurtem, szczypiorkiem, solą i pieprzem.
Chlebek pita skrop wodą i upiecz w tosterze. Przekrój go w połowie. Posmaruj środek fetą, ułóż sałatę lodową, kurczaka, cebulę i pomidorki.
Taką kanapkę możesz zabrać ze sobą do pracy, na piknik, gdziekolwiek chcesz!
Smacznego!
W ramach kampanii „To jest nasz drób! Wysoka jakość, europejska gwarancja”, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Cristinę Catese i Sebastiana Krauzowicza. Gotowaliśmy same pyszności z drobiem. Moim faworytem został przepis na ravioli z ragout z kaczki, autorstwa Cristiny. W tym wpisie Wam go prezentuję i bardzo polecam przygotować go w domu. Gwarantuję, […]
Nie da się ukryć, że wielkimi krokami zbliża się zima i dni stają się coraz bardziej chłodne. W taką pogodę najlepiej zjeść gorącą rozgrzewającą zupę. Na pomysł na ten przepis wpadłam zastanawiając się z czym i w jakiej potrawie mogłabym wykorzystać którąś z past Wawrzyniec. A pomysłów miałam mnóstwo! Wszystkie cztery smaki są super inspirujące […]