Kurczak Zagrodowy pieczony na butelce piwa

31 lip 2015

Na 513 przepisów, które opublikowałam na tym blogu mam tylko 30 przepisów na dania z kurczakiem. I to w ogóle nie dlatego, że kurczaka nie lubię. Po prostu niewiele jest miejsc, w których kupując kurczaka, mam pewność, że pochodzi on z ekologicznego regionu, nie jest nastrzykiwany, ma dostęp do wolnego wybiegu, karmiony jest naturalnymi paszami i pochodzi z tradycyjnych domowych gospodarstw. Nie chcę kupować mięsa, którego nie jestem pewna, bo bardzo ważne jest dla mnie co jemy w domu wszyscy, a zwłaszcza moje dzieci. Zawsze wybieram produkty wysokiej jakości, pochodzące z pewnego źródła. Przyznaję, że poznałam właśnie markę Zagrodowy i ona zdecydowanie spełnia moje wymagania. Może w związku z tym na blogu będzie więcej kurczaka od teraz? Tym razem będzie Kurczak Zagrodowy pieczony na butelce piwa. Podany z warzywami i ryżem podsmażonym z orzeszkami ziemnymi. Gotujcie ze mną najmilsi.

kurczak zagrodowy

kurczak zagrodowy

Kurczak Zagrodowy pieczony na butelce piwa

Przyrządzenie:

Wyjmij podroby z Kurczaka Zagrodowego i użyj wedle upodobań. Kurczaka umyj pod zimną wodą i osusz. Wymieszaj bardzo dokładnie składniki na marynatę i natrzyj kurczaka, także w środku. Odstaw na minimum 5 godzin, a najlepiej na noc do lodówki.

kurczak zagrodowy

Drugiego dnia wyjmij kurczaka z lodówki 30 minut przed pieczeniem.

Umyj wszystkie warzywa.

Bakłażana pokrój w plastry, połóż na durszlaku i posyp solą. Odstaw na 15 minut. Po tym czasie wytrzyj bakłażana i odstaw.

Cukinię pokrój w plastry.

Z papryk wyjmij gniazda nasienne i pokrój je na mniejsze części.

Pieczarki obierz i pokrój w grube plastry.

Z selera naciowego zerwij włókna i pokrój go na grubsze plasterki.

Ryż ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu.

Butelkę z piwem włóż na maks. 30 minut do ciepłej wody. Zdejmij naklejki i umyj butelkę z kleju. 1/3 piwa odlej do szklanki.

Nastaw piekarnik na 190 stopni.

Otwórz piwo i włóż na butelkę kurczaka tak, aby góra butelki wystawała. Połóż na głębszej blasze do pieczenia bądź w naczyniu do zapiekania. Ważne, żeby piwo było dobrze gazowane. Jeśli takie nie jest dosyp do niego odrobinę soli.

kurczak zagrodowy

Wstaw kurczaka do nagrzanego piekarnika i piecz przez 2 godziny od czasu do czasu podlewając piwem.

Na 30 minut przed końcem pieczenia połóż na blachę obok kurczaka wszystkie warzywa.

kurczak zagrodowy

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj orzeszki ziemne i po 2 minutach wrzuć ryż. Smaż razem 3 minuty. Dodaj natkę pietruszki. Wymieszaj i zdejmij z ognia.

Kurczaka podawaj z warzywami i ryżem z orzeszkami ziemnymi.

Smacznego

kurczak zagrodowy

kurczak zagrodowy

kurczak zagrodowy

kurczak zagrodowy

* Ten wpis powstał w ramach współpracy z marką Zagrodowy.



Kotlety rybne ze śledzia

Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak „przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to […]

Ravioli z łososiem bałtyckim

Mikołajki już jutro. W prezencie dla swoich bliskich i siebie przygotujcie z tej okazji wyjątkową kolację. Proponuję ravioli z łososiem bałtyckim i serkiem mascarpone z ziołami, polane palonym masłem z prażonymi orzechami włoskimi. Zapewne będzie to idealna okazja do spędzenia wspólnego czasu. To również zdrowe i pyszne danie dla dzieci – z przyjemnością patrzę jak […]



[instagram-feed]