Kukurydziany chlebek

17 paź 2014

Kukurydziany chlebek z suszonymi pomidorami i papryką to bardzo łatwy i bardzo pyszny przepis. Moje dzieci także były zachwycone, muszę się Wam przyznać, że cały „poszedł” w 2 godziny.
Jest to moja kolejna propozycja do konkursu „Blogerzy w Zbożu”, który powstał w ramach akcji „Zboże smakuje i inspiruje”.

kukurydziany chlebek

Kukurydziany chlebek

Przyrządzenie:

Piekarnik nastaw na 220 stopni.
Kukurydzę zmiksuj na puree.
Wymieszaj mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól.
Mleko połącz z olejem kukurydzianym, jajkiem i puree z kukurydzy. Dodaj pomidory suszone i paprykę. Wlej całość do suchych składników i bardzo dokładnie wymieszaj.
Prostokątną formę posmaruj lekko olejem, wyłóż papierem do pieczenia i także lekko posmaruj olejem. Wylej ciasto na chlebek. Posyp sezamem.
Wstaw do piekarnika i piecz 35 – 45 minut, aż będzie z góry lekko brązowy. Włóż do środka wykałaczkę i sprawdź czy jest sucha.
Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw na 15 minut. Po tym czasie wyjmij z foremki i możesz już jeść pyszny kukurydziany chlebek:)
Smacznego
kukurydziany chlebek
kukurydziany chlebek


Panzanella z krewetkami z grilla

Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]

Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]



[instagram-feed]