Kukurydziane placki z cukinii

27 Wrz 2017

Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo i bardzo często przyrządzam z nią placki w przeróżnych kombinacjach. Tym razem po raz kolejny nie chciałam używać mąki pszennej i przygotowałam placuszki bezglutenowe. Kukurydziane placki z cukinii, które prezentuję Wam w tym wpisie są delikatne i puszyste dzięki kefirowi, który jest jednym ze składników ciasta. Placuszki doprawiłam także dużą ilością świeżych ziół – natką pietruszki i świeżą kolendrą. Podałam je ze świeżutkim wędzonym łososiem, twarożkiem i koperkiem. Pyszotka!

kukurydziane placki z cukinii

Kukurydziane placki z cukinii z wędzonym łososiem i twarożkiem

Kukurydziane placki z cukinii z wędzonym łososiem i twarożkiem

Przyrządzenie:

Cukinię umyj zimną wodą, osusz i zetrzyj do miski na tarce o grubych oczkach. Dodaj kefir, wbij jajko, dodaj mąkę kukurydzianą, posiekaną natkę pietruszki i kolendrę oraz wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dopraw całość chili, białym pieprzem mielonym oraz solą. Wymieszaj dokładnie.

Twaróg śmietankowy wymieszaj z sokiem z cytryny, solą i mielonym białym pieprzem.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i dodaj masło. Łyżką nakładaj porcje ciasta na placki i smaż z obu stron, aż nabiorą złocistej barwy. Przekładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Smaż tak wszystkie placki, odlewając od czasu do czasu powstałą wodę z ciasta.

Na talerzach rozłóż porcje placków. Na każdym połóż plasterki łososia, twaróg śmietankowy oraz listki koperku. Posyp całość zmielonym pieprzem kolorowym.

Smacznego

kukurydziane placki z cukinii

Kukurydziane placki z cukinii z wędzonym łososiem i twarożkiem

kukurydziane placki z cukinii

Kukurydziane placki z cukinii z wędzonym łososiem i twarożkiem

kukurydziane placki z cukinii

Kukurydziane placki z cukinii z wędzonym łososiem i twarożkiem

kukurydziane placki z cukinii

Kukurydziane placuszki z cukinii z wędzonym łososiem i twarożkiem

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Kukurydziane placki z cukinii
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Rosół dyniowy z kaszą manną

Dzisiejszy przepis to moja kolejna propozycja w ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Mamy sezon dyniowy, robi się chłodniej, a na takie dni idealne są gorące zupy. Doskonałą rozgrzewającą zupą jak wiadomo jest rosół. Postanowiłam zatem przygotować rosół dyniowy. W dzieciństwie moja […]

Suflet z kaszy i dyni

Jako jedna z ambasadorek kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, zastanawiałam się jaki kolejny przepis zaprezentuję. Tym razem chciałam użyć kaszy kukurydzianej, bo nie jest tak popularna w Polsce jak inne kasze, a nie mniej wartościowa. Początkowo sądziłam, że przygotuję kluseczki kukurydziane, […]