Kukurydziane placki z cukinii

27 Wrz 2017

Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo i bardzo często przyrządzam z nią placki w przeróżnych kombinacjach. Tym razem po raz kolejny nie chciałam używać mąki pszennej i przygotowałam placuszki bezglutenowe. Kukurydziane placki z cukinii, które prezentuję Wam w tym wpisie są delikatne i puszyste dzięki kefirowi, który jest jednym ze składników ciasta. Placuszki doprawiłam także dużą ilością świeżych ziół – natką pietruszki i świeżą kolendrą. Podałam je ze świeżutkim wędzonym łososiem, twarożkiem i koperkiem. Pyszotka!

kukurydziane placki z cukinii

Kukurydziane placki z cukinii z wędzonym łososiem i twarożkiem

Kukurydziane placki z cukinii z wędzonym łososiem i twarożkiem

Przyrządzenie:

Cukinię umyj zimną wodą, osusz i zetrzyj do miski na tarce o grubych oczkach. Dodaj kefir, wbij jajko, dodaj mąkę kukurydzianą, posiekaną natkę pietruszki i kolendrę oraz wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dopraw całość chili, białym pieprzem mielonym oraz solą. Wymieszaj dokładnie.

Twaróg śmietankowy wymieszaj z sokiem z cytryny, solą i mielonym białym pieprzem.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i dodaj masło. Łyżką nakładaj porcje ciasta na placki i smaż z obu stron, aż nabiorą złocistej barwy. Przekładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Smaż tak wszystkie placki, odlewając od czasu do czasu powstałą wodę z ciasta.

Na talerzach rozłóż porcje placków. Na każdym połóż plasterki łososia, twaróg śmietankowy oraz listki koperku. Posyp całość zmielonym pieprzem kolorowym.

Smacznego

kukurydziane placki z cukinii

Kukurydziane placki z cukinii z wędzonym łososiem i twarożkiem

kukurydziane placki z cukinii

Kukurydziane placki z cukinii z wędzonym łososiem i twarożkiem

kukurydziane placki z cukinii

Kukurydziane placki z cukinii z wędzonym łososiem i twarożkiem

kukurydziane placki z cukinii

Kukurydziane placuszki z cukinii z wędzonym łososiem i twarożkiem

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Kukurydziane placki z cukinii
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami

Jako moi czytelnicy doskonale pewnie wiecie, że jestem wielką fanką kuchni włoskiej, w związku z tym także wszelkich makaronów. Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii to jedno z ulubionych dań mojej rodziny, a co bardzo mnie cieszy, szczególnie dzieci. Zajadają się tymi pierożkami, aż miło patrzeć! Spróbujcie ich koniecznie, a na pewno polubicie […]

Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]