20 kwi 2017
Jakiś czas temu w moje ręce i do mojej kulinarnej biblioteczki wpadła książka Sirocco Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu Sabriny Ghayour. Autorka jest szefową kuchni i nauczycielką gotowania oraz wydała wiele książek kucharskich uznanych na całym świecie. Jest jedną z najbardziej znanych popularyzatorek kuchni bliskowschodniej, dlatego pewna byłam, że książka Sirocco będzie pełna ciekawych i inspirujących przepisów kuchni Bliskiego Wschodu.
Sirocco Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu
We wstępie książki autorka wyjaśnia dlaczego książka ma tytuł Sirocco. Opowiada krótko o kuchni Bliskiego Wschodu oraz o kilku swoich ulubionych mało popularnych przyprawach i ich zastosowaniu. Wymienia między innymi: sumak, zatar, melasę z granatów czy harissę. Potem mamy pięć rozdziałów wypełnionych oryginalnymi przepisami i pięknymi zdjęciami potraw.
Sirocco Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu
Sirocco Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu
Już pierwszy przepis w książce robi na mnie wrażenie i powoduje silniejszą pracę ślinianek – rosti dyniowe z jajkami w koszulkach. Potem jest równie dobrze. np. paryska jajecznica z kaczych jaj, pitty z boczkiem czy na słodko – naleśniki z ricottą i wiśniami. Na pewno w domu przygotuję owoce w aromatycznym różanym syropie z cytrusowo – miodowym jogurtem. Wszystkie propozycje smakowite, co bez trudu widać na zdjęciach.
Rosti dyniowe z jajkami w koszulkach
Pitty z boczkiem
Kolejny rozdział to zbiór aż 34 przepisów idealnych na przyjęcia. Znajdziemy tutaj np. słodko – pikantne prażone orzechy, dip z suszonego bobu i nerkowców czy figi smażone. Są też receptury na koktajle alkoholowe oraz pomysł jak przygotować napój hibiskusowy. Klopsikowe lizaki, filety z kurczaka na patyczkach, przegrzebki, tatar z łososia i wiele innych przekąskowych pyszności.
Pikantny jogurt buraczany
Frytki z cukinii z solą sumakową
Feta pieczona w liściach winogron
Pyszne bułki z jagnięciną i marynowanym ogórkiem
Sałatki, sałaty, warzywa w przeróżnych kombinacjach i kompozycjach smakowych to następny rozdział książki. Niektóre bardzo proste, opierające się na niewielkiej ilości składnikach, ale ich połączenie i użycie odpowiednich przypraw sprawia, że są niebanalne i wyjątkowe. Jak np. sałatka z melona i fety z oliwą z oliwek, papryką pul biber w płatkach, pestkami dyni i listkami bazylii greckiej czy bataty z pieczoną fetą z oliwą czosnkową, suszonym oregano i jogurtem greckim. Są też o wiele bardziej skomplikowane jak przepis na kalafiora marynowanego w przyprawach z wybornym sosem pomidorowym. Wszystkie bez wątpienia są godne uwagi i przygotowania ich w domu.
Sałatka z figami, pecorino i orzechami włoskimi
Sałatka brokułowa z krewetkami i fetą
Powoli pieczone pomidorki koktajlowe z kozim twarożkiem, orzeszkami pinii i melasą winogronową
Jak nazwa rozdziału wskazuje – dania główne, które przedstawia nam autorka książki są doskonałe. Niektóre z nich to tradycyjne potrawy kuchni Bliskiego Wschodu, inne zaś są autorstwa Sabriny Ghayour. Mamy tutaj Biriani – mięsny ryż z bakaliami – danie rodem z Indii albo perską potrawkę jagnięcą z pigwą i szafranem. Przepysznie prezentuje się potrawka z kurczaka z morelami, kiszoną cytryną, harissą i jajkiem i smażone kwaskowate krewetki. Zakochałam się w przepisach na mule w harissie, smażonych małżach w kurkumie, grillowanej ośmiornicy z dressingiem klonowo – paprykowym i pistacjami i grillowanych kalmarach z grejpfrutem, ziołami i pestkami granatu. Zdecydowanie do zrobienia.
Koftaburgery
Mule w harissie
Grillowane kalmary z grejpfrutem, ziołami i pestkami granatu
Desery w tej książce są niezwykle zaskakujące! Co powiecie na aromatyczne ciasto z pasternakiem, orzechami i miodem? Tarta z jeżynami i kremem pistacjowym sądzę, że brzmi fenomenalnie. Na wszystkie desery warto zwrócić uwagę. Nie znajdziemy tu nic nudnego i powszedniego.
Pavlova z nektarynkami, miętą, migdałami i syropem herbacianym
Książka Sirocco jest piękna. Bardzo porządnie wydana, z twardą oprawą i apetycznymi zdjęciami. Najważniejsze są jednak przepisy, a te zupełnie nie zawiodły. Każdy z nich warty dostrzeżenia. Z pewnością inspiracja do tworzenia swoich przepisów.
Jeśli lubisz kuchnię Bliskiego Wschodu i chcesz wygrać książkę Sirocco Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu, w komentarzu pod tym postem napisz swój przepis na danie z przyprawami kuchni bliskowschodniej.
Konkurs trwa od teraz do 23.04 do godz. 24:00
Wybiorę najbardziej oryginalny przepis. Zwycięzcę ogłoszę w komentarzu pod tym postem, najpóźniej 25.04.
Czekam na Wasze zgłoszenia, bo naprawdę warto!
Zielone naleśniki na słono to zdecydowany hit ostatnich dni. Kto nie lubi ciągnącego się sera? Uważam, że tylko osoby, z którymi jest coś nie tak 😉 Zróbcie sobie na śniadanie, obiad czy kolację. Smakują o każdej porze dnia (i nocy), zawsze bardzo. Naleśniki wyszły idealnie oczywiście ze względu na mój przepis 😉 Nie da się […]
Z wielką dumą i przyjemnością piszę ten post. Nie będzie w nim przepisu, na początek informacja o akcji, która się właśnie rozpoczyna. Projekt Naturalnie Bałtyckie powstał z miłości do Morza Bałtyckiego i jego zasobów oraz z szacunku dla tradycji i lokalnych grup rybackich. Mam ogromny zaszczyt, że dołączyłam do teamu reprezentującego projekt. Ryby z Morza […]