8 gru 2016
Z krewetkami u mnie to jest tak, że kocham je miłością ogromną i mogłabym je jeść codziennie, pod każdą chyba postacią, ze wszystkimi dodatkami. Często nie potrzebują żadnych udziwnień. Ważne, żeby były dobrze przyrządzone – jędrne, przyprawione i nie przesmażone, bo stają się gumowate. W tym przepisie zapraszam na krewetki smażone ze spaghetti z cukinii, z pomidorami suszonymi, czosnkiem (rzecz jasna) i natką pietruszki. Prosto, zdrowo i zarazem pysznie i wykwintnie!
Krewetki smażone ze spaghetti z cukinii, z suszonymi pomidorami, czosnkiem i natką pietruszki
Jeśli tak jak ja, kupiliście krewetki mrożone, rozmróźcie je na durszlaku. Najlepiej przełożyć je na noc do lodówki i rano wyjąć, aby do końca rozmroziły się w temperaturze pokojowej. Moje krewetki były ładnie oczyszczone, ale z pancerzami. Nie zdejmowałam pancerzy, bo podczas smażenia wydobywa się z nich bardzo fajny smak. W związku z tym krewetki smażyłam razem z nimi. Jeśli Wasze krewetki są nieoczyszczone, natnijcie je wzdłuż na górze od końca głowy (którą oderwijcie), aż do ogonka i wyjmijcie układ pokarmowy. Często niestety spotykam się, że krewetki podawane są całe, z głową i układem pokarmowym, ale jakoś nie mogę takich zjeść. Nie przełknę ich ze świadomością tego co właśnie miałabym zjeść… Gotowe krewetki umyj zimną wodą, przełóż na durszlak, potem osusz ręcznikiem papierowym.
Cukinię umyj zimną wodą. Odetnij końcówki i narzędziem do przygotowywania spaghetti z warzyw zrób z niej taki makaron. Jeśli nie masz takiej maszynki możesz przygotować makaron tagliatelle z cukinii, używając obieraczki do warzyw.
Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Pomidory suszone pokrój na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Wrzuć czosnek i smaż 2 minuty. Dodaj krewetki i smaż na dużym ogniu mieszając, przez 4 minuty. Dodaj spaghetti z cukinii i suszone pomidory. Dopraw solą i pieprzem. Smaż mieszając około 5 minut.
Krewetki z makaronem z cukinii podawaj od razu posypane natką pietruszki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Krewetki smażone ze spaghetti z cukinii, z suszonymi pomidorami, czosnkiem i natką pietruszki
Krewetki smażone ze spaghetti z cukinii, z suszonymi pomidorami, czosnkiem i natką pietruszki
Jak wspaniale, że możemy już jeść kolacje na tarasie! Piękna pogoda rozbudza wyobraźnię i kolejny mój przepis z Naturalnie Bałtyckie jest w stylu śródziemnomorskich wakacji. Przygotowałam makaron ze szprotkami bałtyckimi, pomidorami, kaparami i dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Jeśli nie uda Ci się kupić świeżych szprotek, śmiało możesz użyć podwędzanych w oleju, z puszki. Również […]
Projekt Naturalnie Bałtyckie i kolejny pomysł na przepis z rybą bałtycką. Tym razem stornia czyli inaczej mówiąc flądra. W tym poście pokażę Wam jak przygotować makaron z flądrą i domowym zielonym pesto, ale zanim będzie przepis, sprawdźcie jak można odróżnić flądrę od turbota. Nie jest to prosta sprawa, ale jest kilka cech charakterystycznych obu tych […]