Krem z marchwii ze szpinakiem, kurkami i chrupiącymi płatkami owsianymi

1 sie 2013

Krem z marchwii ze szpinakiem, kurkami i chrupiącymi płatkami owsianymi

Przepis na tę pyszną i zdrową zupę powstał po tym, jak zapoznałam się z treścią książki „Paryska dieta” doktora Jean-Michel Cohen’a.

Książka jest ciekawa, warta przeczytania i wielokrotnego wykorzystania – jest w niej wiele pomocnych rad i mnóstwo przepisów na bardzo dobre, a przede wszystkim lekkie i zdrowe posiłki.
Tutaj możecie dowiedzieć się czegoś więcej o „Paryskiej diecie”.

Zupa krem z marchwii to również moja propozycja do konkursu Danie w paryskim stylu!, organizowanego przez Media Format sp. z o.o. na portalu durszlak.pl.

Do przyrządzenia mojego dania wybrałam tylko świeże, naturalne składniki bogate w minerały i witaminy. Postarałam się również o elegancki wygląd potrawy, wszak on znacznie uprzyjemnia nam jedzenie.
Marchew zawiera mnóstwo beta-karotenu i witaminy A, przez co nas odmładza, upiększa, a nawet uszczęśliwia!:) Muszę też dodać, że marchew, której używam jest wyjątkowa, bo z naszego przydomowego ogródka.
Szpinak jest również zbiornicą beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy. Poza tym bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy.
Żytnie płatki owsiane zawierają fosfor i błonnik.

Zupa krem z marchwii ze szpinakiem, kurkami i chrupiącymi płatkami owsianymi to moja propozycja na kolację w pierwszej fazie – Cafe, według „Paryskiej diety” doktora Jean-Michel Cohen’a.
Dodam, że kurki, jak zawsze, uzbierane zostały przez moją mamę w „naszym” lesie.
Zapraszam.

Krem z marchwii ze szpinakiem, kurkami i chrupiącymi płatkami owsianymi

Przyrządzenie:

Oczyszczone kurki podsmaż krótko na patelni bez tłuszczu, dodaj pieprz i trochę soli.
Szpinak dokładnie umyj i usuń ogonki.
W garnku zagotuj bulion i dodaj oczyszczone, pokrojone w plastry marchewki oraz żytnie płatki owsiane. Gotuj pod przykryciem aż marchew będzie miękka. Dodaj obrany ząbek czosnku, cynamon, pieprz oraz sól. Zdejmij z ognia i zmiksuj na gładko.
Ponownie postaw garnek na ogniu i dodaj szpinak. Zamieszaj. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość, zupa jest gotowa. Dopraw ewentualnie do smaku.
Podawaj z kurkami i uprażonymi płatkami owsianymi.

Smacznego

krem z marchwii


Sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami

Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]

Jak wybrać odpowiednią tortownicę do ciast i tortów? Krótki poradnik dla łasuchów

Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]



[instagram-feed]