Kotlety z kalafiora i kaszy kus kus

2 sie 2017

Kolejną moją propozycją przepisu z kaszą w ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych są zdrowe kotlety z kalafiora z kaszą kus kus. To idealne danie dla dzieci – zdrowe pełnowartościowe kotlety, z chrupiącą panierką, ale bez smażenia – przygotowane w piekarniku. Oczywiście przyrządzając je dla dzieci nie dodawajcie za dużo pikantnych przypraw, bo mogą im wtedy nie zasmakować.

kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora i kaszy kus kus

Kotlety z kalafiora i kaszy kus kus w panierce z płatków kukurydzianych

Przyrządzenie:

Z kalafiora odetnij różyczki. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp kurkumą, ostrą papryką w proszku, solą i białym pieprzem. Skrop oliwą z chili i czosnkiem oraz olejem arachidowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 190 stopni i piecz, aż kalafior mocno się zarumieni. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebulę i zeszklij i pod koniec smażenia dodaj czosnek i smaż mieszając około 30 sekund.

Kaszę kus kus zalej wrzątkiem ze szczyptą soli tak, aby przykrył kaszę i odstaw na 5 minut. Po tym czasie kus kus powinien być gotowy, nie wymagający odcedzania. Odstaw do ostygnięcia.

Do malaksera przełóż upieczonego kalafiora, dodaj cebulę wraz z czosnkiem. Zmiksuj. W trakcie miksowania dodaj jajko. Masa nie powinna być idealnie gładka. Do masy dodaj kaszę kus kus i posiekaną świeżą kolendrę. Wymieszaj całość dokładnie, ewentualnie dopraw solą i pieprzem i ponownie wymieszaj.

Pokrusz płatki kukurydziane. W rękach uformuj z masy kotlety i obtocz je w panierce z pokruszonych płatków kukurydzianych. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz, aż kotlety będą lekko zarumienione. Wyjmij i podawaj gorące z zimnym jogurtem naturalnym. Jogurt możesz ewentualnie doprawić ulubionymi orientalnymi przyprawami.

Smacznego

kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora i kaszy kus kus w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych

kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora i kaszy kus kus w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych

kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora i kaszy kus kus w panierce z płatków kukurydzianych

kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora i kaszy kus kus w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych

*wpis ten powstał w ramach kampanii informacyjno-edukacyjnej „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Kampania finansowana jest z Funduszu Promocji Zbóż i Przetworów Zbożowych



Frittata z groszkiem

W tym wpisie przedstawiam Ci mój pomysł na pyszne śniadanie – frittata z groszkiem. Przygotowałam ją na patelni, ale nie smażyłam tylko piekłam w piekarniku. Taką możliwość dają nam patelnie Bestpan. Wierzchnia warstwa patelni pokryta jest powłoką Lotan®, która zapobiega przywieraniu jedzenia do powierzchni. Możesz smażyć na niej bez żadnego tłuszczu. Ma odpinaną rączkę i […]

Zielone naleśniki

Zielone naleśniki na słono to zdecydowany hit ostatnich dni. Kto nie lubi ciągnącego się sera? Uważam, że tylko osoby, z którymi jest coś nie tak 😉 Zróbcie sobie na śniadanie, obiad czy kolację. Smakują o każdej porze dnia (i nocy), zawsze bardzo. Naleśniki wyszły idealnie oczywiście ze względu na mój przepis 😉 Nie da się […]



[instagram-feed]