12 gru 2014
Kolejna mistrzowska kanapka do wykonania. Tym razem postanowiłam połączyć smak szynki wędzonej z moimi ukochanymi krewetkami. Do tego sos aioli – zrobiony rzecz jasna przeze mnie, pieczone pomidorki cherry, awokado, sałata i świeżutki, pleśniowy ser kozi i chlebek z ziarnami. Taka kanapka z szynką wędzoną i krewetkami to naprawdę prawdziwe mistrzostwo!
Przygotuj sos aioli. W blenderze zmiksuj żółtka z czosnkiem. Miksując dolewaj olej cienkim strumieniem Dolej także sok z cytryny. Gdy powstanie gęsta trochę majonezowa masa, dolej 2 łyżki wody, wrzuć szafran, sól i pieprz. Dokładnie zmiksuj sos i odstaw.
Pomidorki upiecz posypane solą morską, w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.
Awokado rozgnieć widelcem z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Szynkę wędzoną Maestro Henryk Kania pokrój na cienkie pasterki.
Krewetki usmaż na maśle klarowanym po 2 minuty z każdej strony, dopraw solą i pieprzem.
Kromkę chleba z ziarnami posmaruj awokado, połóż liście sałaty i plasterki szynki wędzonej Maestro Henryk Kania.
Na szynkę połóż kawałki sera koziego pleśniowego i krewetki. Krewetki polem sosem aioli i połóż pomidorki cherry.
Przykryj drugą kromką chleba. Przekrój w poprzek i zjadaj:) Idealna kanapka z szynką wędzoną i krewetkami!
Smacznego.
Wasze przepisy, które zgłosiliście do konkursu na mistrzowską kanapkę były naprawdę wyjątkowe. Miałam ogromny kłopot, aby wybrać trzy, moim zdaniem zasługujące na wygraną.
Wszystkim uczestnikom ogromnie dziękuję za zainteresowanie konkursem i wspaniałe przepisy. Musiałam jednak wybrać i ogłaszam zwycięzców. Produkty Henryka Kani, deskę do krojenia oraz nóż szefa otrzymują:
Naprawdę, długo zastanawiałam się kogo wybrać, wiem, że więcej uczestników zasługuje na wygraną, ale mogłam nagrodzić tylko trzy. Wszystkim bardzo gratuluję także wyobraźni, bo kanapki były niesamowicie smakowite!
Wygrane osoby proszę o wysłanie danych adresowych do mnie na e-mail: akosternakaczmarek@gmail.com
Raz jeszcze wszystkim bardzo dziękuję i zapraszam do kolejnych konkursów!
Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]
Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]