Kaczka pieczona w pomarańczach

11 Lut 2016

Przygotowałam na blogu już kilka przepisów na kaczkę. Nie podzieliłam się jednak z Wami jednym z najprostszych i chyba najpyszniejszych. Kaczka pieczona z pomarańczami. Wcześniej marynowana w soku pomarańczowym, cynamonie, ziarnach z laski wanilii, suszonym estragonie, miodzie, sosie sojowym i czosnku. Nie da się zepsuć tej potrawy. Mięso kaczki jest mięciutkie i soczyste. Idealne. Jeśli do tej pory baliście się przygotowywać kaczkę, zapewniam Was, że po przyrządzeniu jej z tego przepisu, nie będzie Wam ona straszna.

kaczka pieczona

Kaczka pieczona w pomarańczach

Kaczka pieczona w pomarańczach

Przyrządzenie:

Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Jeśli będzie za mało słona dodaj trochę soli morskiej.

Kaczkę umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż do naczynia żaroodpornego i dokładnie natrzyj marynatą. Przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na noc. Wyjmij 30 minut przed przygotowywaniem. Obtocz jeszcze raz w marynacie.

Pomarańczę sparz i pokrój w plastry.

Nastaw piekarnik na 210 stopni z funkcją grzania góra – dół.

Kaczkę w marynacie obłóż plastrami pomarańczy. Wstaw naczynie z kaczką do piekarnika. Piecz przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij naczynie, przełóż kaczkę na drugą stronę  i wstaw do piekarnika na kolejne 30 minut.

Ponownie wyjmij kaczkę z piekarnika. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180 stopni. Naczynie z kaczką przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika jeszcze na 1,5 godziny. Co jakiś czas podlewaj kaczkę sokiem powstałym z pieczenia z marynatą.

Kaczka pieczona z pomarańczami powinna być mięciutka i soczysta. Podawaj ją z ulubionymi dodatkami. Idealnie pasuje puree z ziemniaków i modra kapusta. Świetnym dodatkiem będzie także dobre czerwone wytrawne wino 🙂

Smacznego

kaczka pieczona

Pieczona kaczka w pomarańczach

kaczka pieczona

Kaczka pieczona w pomarańczach

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Kaczka pieczona w pomarańczach
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]

Kasza z pieczonymi warzywami

Kasza z pieczonymi warzywami powstała w ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Chciałam przygotować danie z kaszą, które będzie smakowało całej rodzinie. Delikatna kasza, pieczone lekkie warzywa, biały ser  i ziarna okazały się potrawą idealną dla nas. Udało mi się przemycić […]