Japońska sałatka z warzywami i Tabasco®

27 maj 2014

Uwielbiam takie jedzenie! Pyszne, zdrowe i błyskawiczne w przyrządzeniu. Feeria barw na talerzu sprawia, że z jeszcze większą przyjemnością spożywa się tą sałatkę. Do przygotowania jej użyłam japońskiej przyprawy – mirin. Dodaje wyjątkowy smak potrawie. Jeśli jednak nie macie mirinu lub macie trudność z dostaniem go – polecam kupienie go przez internet. Jest kilka sklepów, które mają go w swojej ofercie. Przeważnie sprzedawany jest w większych butelkach i „opłaca” się go nabyć. Używam go od czasu do czasu i naprawdę daje fajny smak potrawom, szczególnie azjatyckim. Jest tutaj także mój ulubiony sos Tabasco®. Tym razem z czosnkiem. Na pewno co najmniej jeden z tych sosów powinien znajdować się w każdej kuchni osoby, która lubi gotować. Pasuje do wszystkiego – od zup, kończąc nawet na deserach. Zapraszam na sałatkę i gwarantuję, że oglądanie samych fotek może spowodować ślinotok. Japońska sałatka koniecznie musi trafić na Wasze stoły.

japońska sałatka

Japońska sałatka z warzywami i Tabasco®

Przyrządzenie:

Zmieszaj składniki na sos.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj czosnek i po chwili szpinak. Dopraw solą i pieprzem. Gdy zmniejszy swoją objętość, zdejmij z patelni na talerze.
Na tej samej patelni podsmaż marchewkę z rzodkiewką. Smaż około 3 minuty na dość sporym ogniu często mieszając. Na koniec dolej mirin. Zamieszaj i przełóż porcje na szpinak.
Japońska sałatka z warzywami jest gotowa. Polej ją jeszcze powstałym sosem i posyp szczypiorem. Podawaj od razu.
Smacznego
japońska sałatka
japońska sałatka
japońska sałatka
Czas na szpinak 4!


Panzanella z krewetkami z grilla

Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]

Sałatka ze szparagami, mozzarellą i pomidorkami

Szparagi kocham zawsze, pod każdą postacią. W tym przepisie przedstawiam Wam je w bardzo prostej, ale niezwykle pysznej wersji. Sałatka ze szparagami, pomidorkami, mozzarellą, orzeszkami pinii z włoskim sosem zwanym gremolatą. Idealnie smakuje jako samodzielna potrawa, ale jest też świetnym dodatkiem do mięs czy ryby z grilla. Sałatka ze szparagami, mozzarellą i pomidorkami Przyrządzenie: Orzeszki […]



[instagram-feed]