Japchae i warsztaty ze Smaczna Korea

21 Cze 2018

Miałam niedawno niebywałą przyjemność wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych z kuchnią koreańską. Nie mogłam doczekać się tego wydarzenia, ponieważ bardzo lubię azjatyckie smaki, a kuchni koreańskiej nie znałam za dobrze. Wiedziałam jedynie tyle, że jest zdrowa i pyszna. Lekcję gotowania poprowadziła Inessa Kim, którą znałam ze względu na jej uczestnictwo w polskim programie Top Chef. Przygotowywaliśmy trzy koreańskie dania: kimchijeon czyli placki z kimchi, tteok galbi czyli kotleciki z siekanej wołowiny oraz japchaemakaron ze słodkich ziemniaków (glass noodles) z warzywami. Przepisem na to ostatnie danie podzielę się z Wami w tym poście.

Japchae

Japchae

Przepis na Japchae i warsztaty kulinarne z kuchnią koreańską Smaczna Korea

Spotkanie odbyło się w studio kulinarnym Cook Story by Samsung w warszawskim Wilanowie. Organizatorem była Korea Agro-Fisheries & Food Trade Corp., która zajmuje się dystrybucją koreańskich produktów spożywczych do Polski. Do drinków bardzo smakowała mi Omija Extrac i koktajl o nazwie Omija Coctail.

Japchae

Omija

Po przywitaniu z przedstawicielami firmy i welcome drinku z koreańskimi dodatkami, rozpoczęliśmy warsztaty kulinarne z Inessą Kim.

Japchae

Przywitanie

japchae

Kimchi – niezwykle ważny składnik koreańskich dań

japchae

Inessa Kim

japchae

Smaczna Korea

Warsztaty kulinarne

Warsztaty rozpoczęliśmy od smakowania domowego kimchi przygotowane przez Inessę. Było boskie. Zdecydowanie uwielbiam takie smaki. Sama często przygotowywałam kimchi, ale nigdy tak jak Inessa – ona kisi duże połówki kapusty. To bardzo dobry pomysł. Tak zrobię następnym razem.

japchae

Domowe kimchi

japchae

Domowe kimchi

Pierwszym daniem, które przygotowywaliśmy było kimchijeon czyli placki z kimchi. Do tej potrawy używaliśmy gotowego kimchi – także bardzo pyszne. A same placki – doskonałe! Na pewno pokażę Wam przepis na placki w którymś z następnych postów. Tymczasem spójrzcie jak smakowicie wyglądają.

japchae

Ciasto na placki z kimchi

japchae

Placki z kimchi – kimchijeon

Następnie przyrządzaliśmy danie o nazwie japchae czyli makaron ze słodkich ziemniaków z warzywami. Pierwszy raz jadłam makaron z batatów i muszę przyznać, że jest przepyszny. Idealny w smaku z bardzo fajną strukturą. Będę jadła zdecydowanie częściej.

Przepis na japchae

Pokrój boczniaki w plastry, cebulę w piórka, a marchewkę i paprykę pokrój w julienne.

Przygotuj marynatę do grzybów i makaronu. W miseczce wymieszaj sos sojowy z jedną łyżką oleju sezamowego, 1 łyżeczką miodu, 1 łyżeczką brązowego cukru, szczyptą pieprzu.

Wymieszaj grzyby z 1 łyżką marynaty.

Zagotuj wodę, zanurz w niej szpinak na 5 – 10 sekund, odsącz, przepłucz w zimnej wodzie, odciśnij. Dodaj szczyptę soli, rozgnieciony ząbek czosnku, 1 łyżkę oleju sezamowego, dokładnie wymieszaj.

Zagotuj wodę, włóż makaron, gotuj przez 7 – 8 minut, odsącz, przepłucz dokładnie w zimnej wodzie. Pokrój makaron za pomocą nożyczek na ok. 15 – 20 cm kawałki. Przełóż makaron do miski i wymieszaj z resztą marynaty. Zostaw na około 10 minut.

Rozbełtaj za pomocą widelca jajko. Na niewielkiej ilości oleju usmaż „naleśnik” z jajka, zdejmij z patelni i pokrój w paski wielkości zapałek.

Na niewielkiej ilości oleju podsmaż po kolei cebulę, marchewkę, paprykę, grzyby i makaron.

japchae

Japchae

Przełóż wszystkie składniki do dużej miski, dodaj olej sezamowy i ziarna sezamu. Dokładnie wymieszaj i podawaj.

Japchae może być również w wersji mięsnej. W tym wypadku należy pokroić, zamarynować (marynata Bulgogi) i podsmażyć bardzo dobrej jakości wołowinę i wymieszać razem z pozostałymi składnikami.

japchae

Japchae

Jestem zachwycona koreańskimi smakami i produktami. Na pewno podzielę się z Wami jeszcze innymi przepisami tej niezwykłej kuchni.

Tymczasem koniecznie przygotujcie japchae w domu i dajcie znać jak smakowało!

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Japchae i warsztaty ze Smaczna Korea
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Małże w sosie o smaku wakacji z odrobiną Saskiej

Piękna pogoda za oknem nastraja mnie wakacyjnie. Wspominam przebyte podróże i planuję kolejne. Każda z nich związana jest oczywiście z kulinariami. I tak oto przypominając sobie podróże do Portugalii zawsze na pierwszym miejscu są małże w sosie z  białego wina, czosnku, chili, soku z cytryny i kolendry. Uwielbiam to danie, mogłabym jeść je niemal codziennie. […]

Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami

Jako moi czytelnicy doskonale pewnie wiecie, że jestem wielką fanką kuchni włoskiej, w związku z tym także wszelkich makaronów. Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii to jedno z ulubionych dań mojej rodziny, a co bardzo mnie cieszy, szczególnie dzieci. Zajadają się tymi pierożkami, aż miło patrzeć! Spróbujcie ich koniecznie, a na pewno polubicie […]