24 mar 2017
Co niebanalnego przygotować na śniadanie? Mam dla Was idealną propozycję. Jajka pieczone z salsą z pomidorów i papryki z hiszpańską kiełbasą chorizo. Jeśli chcesz poczuć ich wyjątkowy smak to musisz poświęcić tej potrawie maksymalnie 30 minut. Może się wydawać, że to długo, ale uwierzcie mi, że bardzo warto.
Ten przepis to głównie połączenie smaków hiszpańskich – jajka, pomidory, chorizo i świeża kolendra. Jestem przekonana, że pokochacie je tak jak ja i będzie często gościć na Waszych śniadaniowych stołach. Zapewniam Was, że to bardzo dobry pomysł.
Jajka pieczone z pomidorami i papryką
Przyrządzenie:
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz, wytnij twarde części i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj. Paprykę umyj, wytnij gniazda nasienne i także pokrój ją w kostkę.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Wrzuć cebulę i smaż, aż się lekko przyrumieni. Dodaj czosnek i po chwili pomidory i paprykę. Przypraw słodką papryką, solą i pieprzem i duś na średnim ogniu około 10 minut.
Powstałą masę przełóż do trzech żaroodpornych miseczek. W każdej zrób małe wgłębienie i wbij po jednym jajku. Na każdej porcji połóż po dwa plasterki chorizo.
Miseczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją grzania góra – dół i piecz jajka, aż się zetną. Podaj gorące posypane listkami świeżej kolendry, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i świeżym dobrym pieczywem.
Jajka pieczone z pomidorami i papryką
Jajka pieczone z pomidorami i papryką
Jajka pieczone z pomidorami i papryką
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Dawno nie było tutaj przepisu na żadną rybę, zatem tym razem zapraszam na śledzie. Zależało mi, aby danie było pyszne i kolorowe i już samym wyglądem zachęcało do zjedzenia. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie przygotowałam śledzie smażone w boczku na pieczonych ziemniakach w towarzystwie papryczek pimientos de padron i sosu z kolendry. […]