8 paź 2013
Hiszpańska tortilla to tradycyjne danie z ziemniaków. W tym przepisie przygotowałam ją z kiełbasą chorizo oraz moim ukochanym serem manchego. W Hiszpanii tortillę często jada się na śniadanie (oczywiście taka porcja jest dla kilku osób). To pożywne i cudownie pyszne danie! Uwielbiam przygotowywać je w wolny leniwy dzień – wtedy smakuje jeszcze lepiej.
Hiszpańska tortilla
Wiele pyszności hiszpańskich dostałam od moich rodziców, którzy wrócili kilka dni temu z wojaży hiszpańsko – portugalskich. Jak widzicie same pyszności.
Hiszpańskie delikatesy
Pomyślałam sobie, że miło będzie się z Wami podzielić tymi delikatesami i na profilu mojego bloga https://www.facebook.com/czosnekwpomidorach.blogspot zorganizowałam konkurs. Serdecznie Was zapraszam do wzięcia w nim udziału, bo nagrody są całkiem zacne.
Nagrody w konkursie
Hiszpańska tortilla z kiełbasą chorizo i serem manchego
Hiszpańska tortilla z kiełbasą chorizo i serem manchego
Frytki belgijskie cechuje to, że są chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku. Dodatkowo nie ociekają tłuszczem. Jak je przygotować? Niezwykle łatwo, choć trzeba trzymać się pewnych zasad. Po pierwsze – ziemniaki moczymy przez około 15 minut w przegotowanej wodzie z cukrem. To on powoduje, że frytki po usmażeniu są chrupiące.
Już prawie trzy tygodnie minęły od blogersko – dziennikarskiego wyjazdu do Krzeska, do gorzelni Chopin Vodka. Organizatorami byli Krzysztof Korolewicz Europlant, Chopin Vodka Distillery oraz Monika Kucia – Siała Baba Mak.