Grzybowa zupa krem

22 Gru 2016

Okres jesienno – zimowy zawsze kojarzy mi się z grzybami leśnymi. Uwielbiam je jako dodatek do mięs czy ryb, w różnych wersjach sosów i w zupach. Grzybowa zupa krem jest jedną z nich. Przepysznie smakuje zapieczona z grzanką i serem Parmezan, z dodatkiem oliwy z oliwek z truflami i posiekaną natką pietruszki. Totalna rozkosz dla podniebienia. W tym roku przygotuję ją na Święta Bożego Narodzenia. Uważam, że to idealna alternatywa dla tradycyjnego barszczu grzybowego.

Przepis ten bierze udział w konkursie „Z moim kuchennym pomocnikiem”, który trwa obecnie na portalu zblogowani.pl. Z największą przyjemnością do zmiksowania mojej zupy wykorzystałabym blender Braun MQ9. Mam nadzieję, że wkrótce zamieszka w mojej kuchni, bo jestem przekonana, że z takim kuchennym pomocnikiem wszystkie dania przygotowywałabym szybciej, sprawniej i z największą przyjemnością.

grzybowa zupa krem

Grzybowa zupa krem z grzanką, serem Parmezan i oliwą truflową

Grzybowa zupa krem z grzanką, serem Parmezan i oliwą truflową

Grzyby suszone zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut. Grzyby mrożone przełóż na durszlak, aby się rozmroziły.

Marchewki i pietruszki umyj zimną wodą i obierz. Pora umyj. Do garnka z 2 litrami zimnej wody włóż marchewki, pietruszki i pora. Dodaj ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, ziarenka pieprzu czarnego i sól do smaku. Gotuj wywar, aż warzywa będą miękkie. Odrzuć warzywa (marchewki i pietruszki możesz wykorzystać np. do sałatki jarzynowej).

Namoczone suszone grzyby odcedź na sitku z piachu i igiełek (czasem się zdarzają w grzybach suszonych nawet robaki) i je odrzuć. Nie wylewaj jednak wywaru powstałego z moczenia grzybów.

Obierz ziemniaki, umyj zimną wodą i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do wywaru warzywnego wraz z namoczonymi suszonymi grzybami z wywarem oraz z grzybami rozmrożonymi. Gotuj całość, aż ziemniaki będą miękkie.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Podsmaż krótko obrany i posiekany czosnek. Dodaj do garnka z grzybami.

Zupę zmiksuj blenderem (najlepiej Braun MQ9 😉 ) i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Piekarnik nastaw na 200 stopni z funkcją grzania góra – dół.

Zupę nalej do kokilek, które żaroodpornych. Połóż porcje pokrojonych bagietek, z góry posyp starty ser Parmezan. Wstaw kokilki do piekarnika i piecz, aż bagietki oraz ser się zarumienią.

Uważaj przy wyjmowaniu kokilek – są bardzo gorące!

Do kremu z grzybów dodaj porcję śmietany, skrop oliwą z oliwek z truflami, posyp posiekaną natką pietruszki oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego bardzo!

grzybowa zupa krem

Grzybowa zupa krem z grzanką, serem Parmezan i oliwą truflową

grzybowa zupa krem

Grzybowa zupa krem z grzanką, serem Parmezan i oliwą truflową

grzybowa zupa krem

Grzybowa zupa krem z grzanką, serem Parmezan i oliwą truflową

grzybowa zupa krem

Grzybowa zupa krem z grzanką, serem Parmezan i oliwą truflową

zBLOGowani.pl

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Grzybowa zupa krem
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)


Kukurydziane placki z cukinii

Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo i bardzo często przyrządzam z nią placki w przeróżnych kombinacjach. Tym razem po raz kolejny nie chciałam używać mąki pszennej i przygotowałam placuszki bezglutenowe. Kukurydziane placki z cukinii, które prezentuję Wam w tym wpisie są delikatne i puszyste dzięki kefirowi, który jest jednym ze składników ciasta. Placuszki doprawiłam także dużą […]

Przepis na kalmary w azjatyckich smakach

Kocham kalmary i stwierdzam, że zdecydowanie za rzadko przygotowuję je w domu. Podczas zakupów trafiłam na świeżutkie i nie mogłam nie zabrać ich do domu. W tym poście przedstawiam Wam przepis na kalmary w azjatyckich smakach. Totalnie mój autorski pomysł, zatem nie czepiajcie się, że np. w Tajlandii takich nie jedliście. Co do przypraw – […]