Grzybowa zupa krem

22 gru 2016

Okres jesienno – zimowy zawsze kojarzy mi się z grzybami leśnymi. Uwielbiam je jako dodatek do mięs czy ryb, w różnych wersjach sosów i w zupach. Grzybowa zupa krem jest jedną z nich. Przepysznie smakuje zapieczona z grzanką i serem Parmezan, z dodatkiem oliwy z oliwek z truflami i posiekaną natką pietruszki. Totalna rozkosz dla podniebienia. W tym roku przygotuję ją na Święta Bożego Narodzenia. Uważam, że to idealna alternatywa dla tradycyjnego barszczu grzybowego.

Przepis ten bierze udział w konkursie „Z moim kuchennym pomocnikiem”, który trwa obecnie na portalu zblogowani.pl. Z największą przyjemnością do zmiksowania mojej zupy wykorzystałabym blender Braun MQ9. Mam nadzieję, że wkrótce zamieszka w mojej kuchni, bo jestem przekonana, że z takim kuchennym pomocnikiem wszystkie dania przygotowywałabym szybciej, sprawniej i z największą przyjemnością.

grzybowa zupa krem

Grzybowa zupa krem z grzanką, serem Parmezan i oliwą truflową

Grzybowa zupa krem z grzanką, serem Parmezan i oliwą truflową

Grzyby suszone zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut. Grzyby mrożone przełóż na durszlak, aby się rozmroziły.

Marchewki i pietruszki umyj zimną wodą i obierz. Pora umyj. Do garnka z 2 litrami zimnej wody włóż marchewki, pietruszki i pora. Dodaj ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, ziarenka pieprzu czarnego i sól do smaku. Gotuj wywar, aż warzywa będą miękkie. Odrzuć warzywa (marchewki i pietruszki możesz wykorzystać np. do sałatki jarzynowej).

Namoczone suszone grzyby odcedź na sitku z piachu i igiełek (czasem się zdarzają w grzybach suszonych nawet robaki) i je odrzuć. Nie wylewaj jednak wywaru powstałego z moczenia grzybów.

Obierz ziemniaki, umyj zimną wodą i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do wywaru warzywnego wraz z namoczonymi suszonymi grzybami z wywarem oraz z grzybami rozmrożonymi. Gotuj całość, aż ziemniaki będą miękkie.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Podsmaż krótko obrany i posiekany czosnek. Dodaj do garnka z grzybami.

Zupę zmiksuj blenderem (najlepiej Braun MQ9 😉 ) i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Piekarnik nastaw na 200 stopni z funkcją grzania góra – dół.

Zupę nalej do kokilek, które żaroodpornych. Połóż porcje pokrojonych bagietek, z góry posyp starty ser Parmezan. Wstaw kokilki do piekarnika i piecz, aż bagietki oraz ser się zarumienią.

Uważaj przy wyjmowaniu kokilek – są bardzo gorące!

Do kremu z grzybów dodaj porcję śmietany, skrop oliwą z oliwek z truflami, posyp posiekaną natką pietruszki oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego bardzo!

grzybowa zupa krem

Grzybowa zupa krem z grzanką, serem Parmezan i oliwą truflową

grzybowa zupa krem

Grzybowa zupa krem z grzanką, serem Parmezan i oliwą truflową

grzybowa zupa krem

Grzybowa zupa krem z grzanką, serem Parmezan i oliwą truflową

grzybowa zupa krem

Grzybowa zupa krem z grzanką, serem Parmezan i oliwą truflową

zBLOGowani.pl



Sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami

Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]

Śledzie smażone w boczku

Dawno nie było tutaj przepisu na żadną rybę, zatem tym razem zapraszam na śledzie. Zależało mi, aby danie było pyszne i kolorowe i już samym wyglądem zachęcało do zjedzenia. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie przygotowałam śledzie smażone w boczku na pieczonych ziemniakach w towarzystwie papryczek pimientos de padron i sosu z kolendry. […]



[instagram-feed]