26 lis 2016
Jest takie danie, które mogłabym jeść chyba codziennie. Uwielbiają je moje dzieci, zawsze kojarzy mi się z domem. Tradycyjne gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, zawinięte w miękkie liście kapusty i polane przepysznym sosem pomidorowym. Najlepsze gołąbki przepis mojego taty. Gwarantuję, że smaczniejszych nie jedliście!
*ta piękna serwetka na zdjęciach to dzieło mojej mamusi <3
Gołąbki przepis mojego taty
Przygotuj liście kapusty (ok. 12 sztuk do gołąbków plus 2-3 do wyłożenia rondla):
Kapusta włoska – zdejmij delikatnie liście, odetnij zgrubienia („nerwy”) nie dziurawiąc liści, liście wrzuć do wrzątku i gotuj ok. 7 min.
Kapusta biała – wytnij środek (głąb), wrzuć w całości do wrzątku, gotuj ok. 15 min. Po ostudzeniu zdejmij liście i zetnij zgrubienia. Jeśli po zdjęciu kilku liści dotrzesz do warstw jeszcze twardych, ponownie podgotuj kapustę.
Przygotuj farsz:
Ugotuj (nie rozgotuj) ryż lub kaszę w osolonej lekko wodzie. 1 cebulę pokrój w kostkę, zrumień na maśle. W maszynce do mięsa zmiel mięso i zrumienioną cebulę, wymieszaj z ugotowanym ryżem lub kaszą, przypraw solą, pieprzem i tymiankiem.
Zawiń przygotowany farsz w liście kapusty. Wyłóż dno szerokiego rondla 2-3 liśćmi kapusty zalewając ok. 300-400 ml bulionu. Układaj warstwami gołąbki przekładając siedmioma-ośmioma liśćmi laurowymi i posypując mielonym kminkiem. Z wierzchu przykryj liśćmi kapusty. Duś gołąbki pod przykryciem ok. 1,5-2 godz.
W trakcie duszenia gołąbków przygotuj sos:
Na maśle lekko zrumień 3 pokrojone w kostkę cebule, pod koniec smażenia dodaj czubatą łyżkę mąki i zasmaż krótko. Zalej resztą bulionu, dodaj pozostałe liście laurowe i szczyptę kminku. Duś pod przykryciem około pół godziny na wolnym ogniu (uważaj, żeby nie przypalić). Pomidory sparz, obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w kostkę i duś na maśle klarowanym ok. 15 min (w sezonie „niepomidorowym” listopad – maj lepiej użyć własnego przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki). Wymieszaj z uduszoną w bulionie cebulą, wyjmij liście laurowe, dodaj płyn z duszenia gołąbków i zmiksuj blenderem. Duś razem ok. 5 min. Dopraw solą i pieprzem, zapraw śmietaną doprowadzając do wrzenia. Do sosu możesz dodać posiekany koperek.
Gołąbki podawaj polane sosem, z purée ziemniaczanym lub pieczywem.
Gołąbki przepis mojego taty
Gołąbki przepis mojego taty
Gołąbki przepis mojego taty
Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak „przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to […]
Mikołajki już jutro. W prezencie dla swoich bliskich i siebie przygotujcie z tej okazji wyjątkową kolację. Proponuję ravioli z łososiem bałtyckim i serkiem mascarpone z ziołami, polane palonym masłem z prażonymi orzechami włoskimi. Zapewne będzie to idealna okazja do spędzenia wspólnego czasu. To również zdrowe i pyszne danie dla dzieci – z przyjemnością patrzę jak […]