Gołąbki przepis mojego taty

26 Lis 2016

Jest takie danie, które mogłabym jeść chyba codziennie. Uwielbiają je moje dzieci, zawsze kojarzy mi się z domem. Tradycyjne gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, zawinięte w miękkie liście kapusty i polane przepysznym sosem pomidorowym. Najlepsze gołąbki przepis mojego taty. Gwarantuję, że smaczniejszych nie jedliście!

*ta piękna serwetka na zdjęciach to dzieło mojej mamusi <3

gołąbki przepis

Gołąbki przepis mojego taty

Gołąbki przepis mojego taty

Przyrządzenie:

Przygotuj liście kapusty (ok. 12 sztuk do gołąbków plus 2-3 do wyłożenia rondla):
Kapusta włoska – zdejmij delikatnie liście, odetnij zgrubienia („nerwy”) nie dziurawiąc liści, liście wrzuć do wrzątku i gotuj ok. 7 min.
Kapusta biała – wytnij środek (głąb), wrzuć w całości do wrzątku, gotuj ok. 15 min. Po ostudzeniu zdejmij liście i zetnij zgrubienia. Jeśli po zdjęciu kilku liści dotrzesz do warstw jeszcze twardych, ponownie podgotuj kapustę.

Przygotuj farsz:
Ugotuj (nie rozgotuj) ryż lub kaszę w osolonej lekko wodzie. 1 cebulę pokrój w kostkę, zrumień na maśle. W maszynce do mięsa zmiel mięso i zrumienioną cebulę, wymieszaj z ugotowanym ryżem lub kaszą, przypraw solą, pieprzem i tymiankiem.

Zawiń przygotowany farsz w liście kapusty. Wyłóż dno szerokiego rondla 2-3 liśćmi kapusty zalewając ok. 300-400 ml bulionu. Układaj warstwami gołąbki przekładając siedmioma-ośmioma liśćmi laurowymi i posypując mielonym kminkiem. Z wierzchu przykryj liśćmi kapusty. Duś gołąbki pod przykryciem ok. 1,5-2 godz.

W trakcie duszenia gołąbków przygotuj sos:
Na maśle lekko zrumień 3 pokrojone w kostkę cebule, pod koniec smażenia dodaj czubatą łyżkę mąki i zasmaż krótko. Zalej resztą bulionu, dodaj pozostałe liście laurowe i szczyptę kminku. Duś pod przykryciem około pół godziny na wolnym ogniu (uważaj, żeby nie przypalić). Pomidory sparz, obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w kostkę i duś na maśle klarowanym ok. 15 min (w sezonie „niepomidorowym” listopad – maj lepiej użyć własnego przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki). Wymieszaj z uduszoną w bulionie cebulą, wyjmij liście laurowe, dodaj płyn z duszenia gołąbków i zmiksuj blenderem. Duś razem ok. 5 min. Dopraw solą i pieprzem, zapraw śmietaną doprowadzając do wrzenia. Do sosu możesz dodać posiekany koperek.

Gołąbki podawaj polane sosem, z purée ziemniaczanym lub pieczywem.

Smacznego

gołąbki przepis

Gołąbki przepis mojego taty

gołąbki przepis

Gołąbki przepis mojego taty

gołąbki przepis

Gołąbki przepis mojego taty

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Gołąbki przepis mojego taty
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 17 Review(s)


Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami

Jako moi czytelnicy doskonale pewnie wiecie, że jestem wielką fanką kuchni włoskiej, w związku z tym także wszelkich makaronów. Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii to jedno z ulubionych dań mojej rodziny, a co bardzo mnie cieszy, szczególnie dzieci. Zajadają się tymi pierożkami, aż miło patrzeć! Spróbujcie ich koniecznie, a na pewno polubicie […]

Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]