Frittata ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i parmezanem

10 Kwi 2017

Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na śniadanie to idealnie trafiliście. Zapraszam Was na frittatę. To danie włoskie, które składa się z jajek i różnych dodatków – może być ser, wędlina, warzywa. Co tylko przyjdzie nam do głowy. Ta potrawa podobna jest do omletu czy hiszpańskiej tortilli (która zawiera oczywiście ziemniaki). Frittata po włosku to znaczy „smażone” i takie jest właśnie to danie. Dzisiaj będzie frittata ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, parmezanem i rukolą.

frittata ze szpinakiem

Frittata ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i parmezanem

Frittata ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i parmezanem

Przyrządzenie:

Pomidory suszone odsączone z oleju pokrój w paseczki. Obierz i pokrój w kostkę cebulę szalotkę.
Jajka rozbij do miski i roztrzep trzepaczką bądź widelcem, dodaj starty parmezan i liście szpinaku. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju kokosowego. Podsmaż cebulę, dodaj pomidory suszone, listki tymianku i dopraw solą i pieprzem. Wlej jajka i wymieszaj ze składnikami na patelni. Zmniejsz ogień i smaż frittatę około 5 minut. Z pomocą dużego talerza delikatnie przewróć ją na drugą stronę i smaż jeszcze 3 – 4 minuty.
Frittatę podaj pokrojoną na trójkąty i posypaną rukolą.

Smacznego

frittata ze szpinakiem

Frittata ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i parmezanem

frittata ze szpinakiem

Frittata ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i parmezanem

frittata ze szpinakiem

Frittata z suszonymi pomidorami, szpinakiem i parmezanem

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Frittata ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i parmezanem
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Śniadaniowe croissanty z pysznymi dodatkami

Chyba każdy z nas lubi sobie czasem przygotować królewskie śniadanie. Przyrządzić same pyszności, celebrować chwilę i zjadać bez pośpiechu. Ja na pewno tak. Uwielbiam wakacyjne bądź weekendowe leniwe śniadania. Nie ukrywam też, że jestem wielką fanką sera żółtego. Tak naprawdę, jeśli jem kanapki to najważniejsze jest, aby pojawił się na nich dobry ser. Znacie Tylżycki […]

Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]