10 kwi 2017
Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na śniadanie to idealnie trafiliście. Zapraszam Was na frittatę. To danie włoskie, które składa się z jajek i różnych dodatków – może być ser, wędlina, warzywa. Co tylko przyjdzie nam do głowy. Ta potrawa podobna jest do omletu czy hiszpańskiej tortilli (która zawiera oczywiście ziemniaki). Frittata po włosku to znaczy „smażone” i takie jest właśnie to danie. Dzisiaj będzie frittata ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, parmezanem i rukolą.
Frittata ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i parmezanem
Pomidory suszone odsączone z oleju pokrój w paseczki. Obierz i pokrój w kostkę cebulę szalotkę.
Jajka rozbij do miski i roztrzep trzepaczką bądź widelcem, dodaj starty parmezan i liście szpinaku. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju kokosowego. Podsmaż cebulę, dodaj pomidory suszone, listki tymianku i dopraw solą i pieprzem. Wlej jajka i wymieszaj ze składnikami na patelni. Zmniejsz ogień i smaż frittatę około 5 minut. Z pomocą dużego talerza delikatnie przewróć ją na drugą stronę i smaż jeszcze 3 – 4 minuty.
Frittatę podaj pokrojoną na trójkąty i posypaną rukolą.
Frittata ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i parmezanem
Frittata ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i parmezanem
Frittata z suszonymi pomidorami, szpinakiem i parmezanem
Szakszuka to zawsze trafiony pomysł na śniadanie. Zapraszam na moją wypasioną wersję tej potrawy. Szakszuka z boczkiem, kurkami, serkiem kozim i dużą ilością świeżej kolendry. To idealna śniadaniowa potrawa jak masz dużą rodzinę albo znajomych w domu po imprezie. Na jednej patelni przygotujesz danie dla wszystkich. Moją szakszukę przygotowałam na patelni Bestpan. Wykonana jest z […]
Zielone naleśniki na słono to zdecydowany hit ostatnich dni. Kto nie lubi ciągnącego się sera? Uważam, że tylko osoby, z którymi jest coś nie tak 😉 Zróbcie sobie na śniadanie, obiad czy kolację. Smakują o każdej porze dnia (i nocy), zawsze bardzo. Naleśniki wyszły idealnie oczywiście ze względu na mój przepis 😉 Nie da się […]