Filety z flądry ze szparagami

21 maj 2013

Filety z flądry ze szparagami, szpinakiem i sosem bazyliowo-pomarańczowym

Oto kolejny i ostatni już (niestety, bo więcej nie można), przepis na konkurs „Rezydencje dla astrystów gotujących”.
Teraz propozycja na lunch. Wiele pomysłów chodzi mi po głowie, wybrałam rybę – bardzo prostą i szybką w przyrządzeniu. Połączona z zielonymi szparagami, szpinakiem i oblana delikatnie sosem bazyliowo – pomarańczowym, jest naprawdę doskonała w smaku..
Zapraszam.

Filety z flądry ze szparagami, szpinakiem i sosem bazyliowo-pomarańczowym

Przyrządzenie:

Filety po rozmrożeniu spłucz w zimnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym. Skrop sokiem z połowy pomarańczy, posyp solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Ugotuj kaszaę gryczaną.
Szparagi umyj, odłam końcówki. Resztę ugotuj na parze, używając niewielkiej ilości posolonej wody.
Złamanego szparaga na pół zawijaj filetem z flądry i ułóż w naczyniu do zapiekania. Powstałe ruloniki polej sosikiem z marynaty i skrop delikatnie olwią z oliwek. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190C.
Szpinak umyj i osusz. Podsmaż na oliwie z oliwek z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posól i posyp pieprzem.
Do wody po szparagach wciśnij sok z drugiej połowy pomarańczy, dolej wino i wrzuć pokrojone w paseczki listki bazylii. Dopraw gałką muszkatołową oraz pieprzem. Doprowadź do wrzenia i gotuj chwilę. Zdejmij z ognia. Gdy odrobinę przestygnie dodaj śmietanę i dokładnie zamieszaj. Aby zagęścić sos możesz dodać zasmażkę, ja dzisiaj zrobiłam bez.
Na ugotowaną kaszę połóż gotową rybę. Obok połóż szpinak i szparagi. Flądrę polej sosem.

Smacznego!

filety z flądry ze szparagami
filety z flądry ze szparagami
filety z flądry ze szparagami
filety z flądry ze szparagami
    


Dorsz pieczony z szałwią

Dorsz pieczony z szałwią i boczkiem Dorsza jadamy dość często. To jedna z najbardziej popularnych ryb bałtyckich. Chciałam przyrządzić go w sposób szybki i pyszny. Tak powstał dorsz pieczony z szałwią i boczkiem. Jak się zapewne domyślacie ten przepis powstał w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Dorsz  Mięso dorsza jest białe, soczyste, delikatne, […]

Szproty na ostro

Szproty na ostro Nie dziwi Cię to zapewne, że w kolejnym moim przepisie rolę główną pełnią ryby. Powodem tego jest fakt, że już od ponad roku biorę udział w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Tym razem przygotowałam super prosty przepis – szproty na ostro z sosem aioli. Serdecznie zapraszam. Szprot Mięso tej małej rybki jest białe i […]



[instagram-feed]