Drożdżowe bułeczki maślane z jagodami

9 Lip 2015

Truskawki niestety szybko się kończą. Należy zatem korzystać z innych wspaniałości lata. Jagody to doskonały pomysł. Zapraszam na delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach drożdżowe bułeczki maślane. Połowę zrobiłam z jagodami, połowę bez, tylko z polewą z lukru. Wszystkie obłędne. Łatwe w wykonaniu, zatem zabierajmy się do pracy.

drożdżowe bułeczki

Drożdżowe bułeczki maślane z jagodami

Przyrządzenie:

W miseczce utrzyj drożdże z 1 łyżką mąki i 200 ml ciepłego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce, aby zaczęły pracować.

Masło rozpuść w rondelku. Zdejmij z ognia do przestygnięcia.

Jajka ubij z cukrem i solą na puszystą masę. Dolej drożdże i wsyp przesianą mąkę. Całość ugnieć dokładnie. Dolewaj stopniowo przestygnięte, ale nie zimne masło. Ugnieć na gładkie ciasto.

Nabierając porcje o wielkości piłki pinpongowej – rękami formuj długie ruloniki i zawijaj jak ślimaki. Na ciasto połóż porcje jagód, jeśli chcesz.

drożdżowe bułeczki

drożdżowe bułeczki

Bułeczki odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosły.

Nastaw piekarnik na 190 stopni z funkcją grzania góra – dół. Każdą bułeczkę posmaruj pozostałym ciepłym mlekiem i wstaw do piekarnika. Bułeczki z jagodami powinny być gotowe po około 18 minutach, natomiast bułeczki bez jagód będą upieczone w krótszym czasie. Obserwuj – powinny być lekko rumiane i ładnie wyrośnięte.

Tuż przed wyciągnięciem bułeczek z piekarnika przygotuj lukier. Do 200 g cukru pudru wlej około 6 łyżek gorącej wody i dokładnie wymieszaj.

drożdżowe bułeczki

Jeszcze ciepłe bułeczki polej lukrem. Jak troszkę przestygną możesz delektować się ich smakiem.

Smacznego

Tutaj możecie obejrzeć film, na którym przygotowuję bułeczki drożdżowe z jagodami:

drożdżowe bułeczki

drożdżowe bułeczki

drożdżowe bułeczki

drożdżowe bułeczki



Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]

Chrupiące bagietki jak w hiszpańskich tapas barach

Hiszpanię kocham za klimat, krajobraz, ludzi, język, wino i oczywiście jedzenie! Zazdroszczę Hiszpanom codziennego dostępu do świeżych ryb i owoców morza, uwielbiam ich sery, szynki i kiełbasę. Paellę, tapasy i tortillę. Na śniadanie wybieram się zawsze do kawiarni na cudowną bagietkę z hiszpańską szynką i kawę. Nic więcej nie potrzeba. Ich pieczywo ma tak wyjątkowy smak, że […]