9 lip 2015
Truskawki niestety szybko się kończą. Należy zatem korzystać z innych wspaniałości lata. Jagody to doskonały pomysł. Zapraszam na delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach drożdżowe bułeczki maślane. Połowę zrobiłam z jagodami, połowę bez, tylko z polewą z lukru. Wszystkie obłędne. Łatwe w wykonaniu, zatem zabierajmy się do pracy.
W miseczce utrzyj drożdże z 1 łyżką mąki i 200 ml ciepłego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce, aby zaczęły pracować.
Masło rozpuść w rondelku. Zdejmij z ognia do przestygnięcia.
Jajka ubij z cukrem i solą na puszystą masę. Dolej drożdże i wsyp przesianą mąkę. Całość ugnieć dokładnie. Dolewaj stopniowo przestygnięte, ale nie zimne masło. Ugnieć na gładkie ciasto.
Nabierając porcje o wielkości piłki pinpongowej – rękami formuj długie ruloniki i zawijaj jak ślimaki. Na ciasto połóż porcje jagód, jeśli chcesz.
Bułeczki odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosły.
Nastaw piekarnik na 190 stopni z funkcją grzania góra – dół. Każdą bułeczkę posmaruj pozostałym ciepłym mlekiem i wstaw do piekarnika. Bułeczki z jagodami powinny być gotowe po około 18 minutach, natomiast bułeczki bez jagód będą upieczone w krótszym czasie. Obserwuj – powinny być lekko rumiane i ładnie wyrośnięte.
Tuż przed wyciągnięciem bułeczek z piekarnika przygotuj lukier. Do 200 g cukru pudru wlej około 6 łyżek gorącej wody i dokładnie wymieszaj.
Jeszcze ciepłe bułeczki polej lukrem. Jak troszkę przestygną możesz delektować się ich smakiem.
Smacznego
Tutaj możecie obejrzeć film, na którym przygotowuję bułeczki drożdżowe z jagodami:
Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]
Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]