22 lis 2016
Byłam ostatnio na warsztatach kulinarnych z kawą Inką Kulinarne Nowinki. Strefę gotowania prowadził Sebastian Olma, natomiast napoje i koktajle przygotowywaliśmy z grupą Rabarbary. Zapraszam na krótką relację z tego spotkania, obejrzyjcie piękne zdjęcia, a na końcu wpisu czeka na Was przepis na creme brulee z kawą Inką.
Sebastian Olma to szef kuchni restauracji Sketch w Warszawie, z którym zawsze bardzo lubię gotować. Doskonale zarządza grupą w kuchni, rozdziela zadania i pilnuje każdego dania. Jest mega profesjonalny, a przy tym otwarty i uśmiechnięty. Przygotowywaliśmy potrawy jego autorstwa, rzecz jasna, z kawą Inką:
Grupa Rabarbary przygotowała dla nas przepisy na napoje i koktajle z kawą Inką:
Kulinarne nowinki z kawą Inką
Kulinarne nowinki z kawą Inką
Spotkanie z kawą Inką
Spotkanie z kawą Inką
Spotkanie z kawą Inką
Spotkanie z kawą Inką
Spotkanie z kawą Inką
Spotkanie z kawą Inką
Spotkanie z kawą Inką
Spotkanie z kawą Inką
Spotkanie z kawą Inką
Spotkanie z kawą Inką
Spotkanie z kawą Inką
Spotkanie z kawą Inką
Krem z pieczoną dynią, imbirem, kawą Inką i grzankami
Spotkanie z kawą Inką
Smażony kalafior z morelami, kawą Inką i orzechem laskowym
Spotkanie z kawą Inką
Spotkanie z kawą Inką
Łosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji kawowej, cukinią i pesto ziołowym
Ciasto marchewkowe z kawą Inką i sosem waniliowo-kardamonowym
Creme brulee z kawą Inką i pieczoną gruszką
1. Śmietanę podgrzej w rondelku z wanilią i kawą zbożową do momentu, aż zacznie się gotować.
2. Żółtka ubij z cukrem, śmietanę przelej przez sitko delikatnym strumieniem i dokładnie połącz delikatnie mieszając.
3. Płyn przelej do miseczek i wstaw w kąpieli wodnej do piekarnika na 40-50 minut do temp. 150 st. C.
4. Po wyjęciu poczekaj, aż masa lekko zastygnie, posyp cukrem i lekko opal palnikiem.
5. Gruszkę pokrój na mniejsze kawałki, posyp przyprawą do piernika i piecz w piecu przez 15 minut w temp 160 st. C.
6. Kawałki gruszki ułóż na cremie i udekoruj listkami mięty.
GOTOWE!
Creme brulee z kawą Inką i pieczoną gruszką
*zdjęcia, które wykorzystałam w tym wpisie są autorstwa i własnością organizatora spotkania
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Jak wiecie, dosyć rzadko przygotowuję desery i piekę ciasta. Nie przepadam za słodkościami, zdecydowanie wolę wytrawne smaki. Zbliżają się jednak święta Wielkanocne czyli spotkania rodzinne przy stole. Nie może zatem zabraknąć ciasta. Na tę okazję postanowiłam przygotować sernik z wiśniami na kruchym spodzie. Można go nazwać tartą sernikową. Mistrzem cukiernictwa nie jestem, a ciasto wyszło […]