20 gru 2013
Święta tuż tuż… cudownie!, ale czasu nie mam na nic zupełnie. Dawno nic nie pisałam, dlatego dzisiaj postanowiłam nadrobić zaległości i przedstawić Wam przepisy potraw, które ostatnio przyrządziłam. Staś w przedszkolu, dziewczynki usnęły i ja czym prędzej do komputera zasiadłam.Postaram się dzisiaj napisać wszystko – mam nadzieję, że się uda. I pewnie jakiś czas mnie nie będzie. Święta to czas z rodziną i taki mam plan, żeby komputer odstawić na kilka dni. Tymczasem zapraszam na pyszne ciasteczka maślane. Bardzo łatwo się je przygotowuje i błyskawicznie też znikają.
Przyrządzenie:
Ucieraj masło mikserem, aż uzyska biały kolor. Dodaj żółtka, cukier, posiekane migdały, mąkę, proszek do pieczenia i koniak.
Wyrabiaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Ciasto nie będzie idealnie gładkie, więc się nie zniechęcaj.
Rozwałkuj i wycinaj ciastka o dowolnych kształtach. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Jeśli masz wodę różaną – skrop nią jeszcze gorące ciasteczka maślane i od razu posyp cukrem pudrem. Jeśli jednak nie masz wody – jeszcze gorące posyp cukrem pudrem.
Smacznego
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]