1 lip 2019
W upalne dni najlepiej jest zjeść coś lekkiego. Danie, przy którym nie trzeba stać długo w kuchni. Idealne na ciepłe dni są zatem chłodniki. Szybko się je przygotowuje i wspaniale orzeźwiają. W tym poście zapraszam na przepis na błyskawiczny chłodnik z ogórków. Bez gotowania bulionu tym razem.
Głównym składnikiem w tym chłodniku, oczywiście oprócz ogórków, jest zsiadłe mleko. Użyłam mojego ulubionego firmy Krasnystaw. Lubię wszystkie ich produkty, bo są naturalne i ekologiczne. Latem zsiadłe mleko i maślanki spożywam w ogromnych ilościach. Są sycące, a jednak lekkie i niskokaloryczne. Zimne to wprost bajka. Z młodymi ziemniakami i koperkiem i jajkiem sadzonym albo właśnie w przeróżnych chłodnikach. One pomagają żyć w trakcie upałów 🙂
Świeże ogórki zielone umyj i obierz. Przekrój na pół i wydrąż miąższ z pestkami.
Do garnka wlej zsiadłe mleko. Wszystkie ogórki zetrzyj na grubej tarce i dodaj do zsiadłego mleka. Wlej także sok z kiszonych ogórków oraz dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw całość solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Przygotuj pesto z koperku. Na suchej patelni upraż pestki słonecznika. Umyj koperek i pokrój na mniejsze części. Dodaj do naczynia, w którym będziesz blendować pesto. Dodaj uprażone pestki słonecznika oraz czosnek. Wlej sok z kiszonych ogórków i oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem i zmiksuj całość na gładką masę. W wypadku, gdy pesto wyjdzie za mało kwaśne możesz wcisnąć odrobinę soku z cytryny.
W przypadku, gdy zsiadłe mleko było z lodówki to możesz chłodnik jeść od razu. Jeśli nie, wstaw do lodówki do schłodzenia.
Chłodnik ogórkowy podaj z pesto z koperku, pokrojonym jajkiem na twardo oraz posyp uprażonymi pestkami słonecznika.
*wpis powstał we współpracy z Krasnystaw
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]