7 kwi 2014
Ten pyszny chleb z parmezanem to moja trzecia propozycja do akcji „Zboże smakuje i inspiruje”. Jest cudowny w smaku. Nieskromnie przyznam, że zakochałam się w nim. Do tego przygotowuje się go naprawdę prosto. Polecam zdecydowanie. Życzę zatem smacznego bardzo.
Przyrządzenie:
Drożdże rozkrusz w miseczce.
Dodaj cukier i połowę ciepłej wody. Zamieszaj rozgniatając widelcem, aby drożdze się rozpuściły. Odstaw je na 10 minut w ciepłe miejsce. Gotowe drożdże powinny mieć konsystencję śmietany.
W dużej misce wymieszaj mąkę, pieprz, sól, 2,5 filiżanki parmezanu, rozdrobnione drożdże i pozostałą wodę.
Wyrób ciasto i odstaw je przykryte ściereczką do wyrośnięcia, na godzinę.
Ciasto zagniataj 2 minuty i podziel na 4 równe części. Z każdej z nich uformuj długie „wałki”. Skręcaj po 2 wałki na kształt warkoczy.
Posmaruj je z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posyp resztą parmezanu.
Ułóż chlebki na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstaw warkocze na 30 minut do wyrośnięcia.
Nagrzej piekarnik na 200 stopni i piecz chlebki około 25 minut.
Chleb z parmezanem z zewnątrz powinien być rumiany i mięciutki w środku.
Smacznego
Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]
Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]