6 sie 2013
Chleb pełnoziarnisty
Lubię jeść chleb, cóż na to poradzę. Staram się go jednak nie jeść za dużo, a tym bardziej białego, bo mój organizm działa tak, że szybko od niego rosnę. Dlatego jeśli jem chleb to raczej ciemny, razowy, pełnoziarnisty albo chrupki. Na pewno najzdrowszy i najpyszniejszy jest ten przygotowany i upieczony samemu. Uwielbiam ten niesamowity piękny zapach, który roznosi się w domu w trakcie i po upieczeniu chleba. Jem też zawsze pierwszą kromkę cieplutką, no i przyznam, że jej się należy też trochę masła.
Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]
Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]