Chili con carne

7 Mar 2017

Chili con carne to popularne amerykańskie danie. Jak nazwa wskazuje (język hiszpański) to chili z mięsem. Przeważnie składnikami sosu są różne rodzaje papryki chili, mięso mielone (przeważnie wołowina), cebula, czosnek i pomidory. Często dodaje się także kukurydzę i fasolę. Mój przepis jest nieco zmodyfikowany, można by powiedzieć odchudzony. Zamiast mięsa wołowego użyłam chudego mięsa z indyka (możecie oczywiście użyć wołowiny – duście wtedy sos o 10 minut dłużej). Nie ma w moim daniu papryki świeżej, dodałam mieloną paprykę chili oraz słodką paprykę wędzoną. Ostrość potrawy kontrolujcie sami, tak jak lubicie najbardziej. Ja przygotowuję dosyć ostrą, a dodany na końcu jogurt naturalny bardzo fajnie ją łagodzi.

chili con carne

Chili con carne z mięsem z indyka

Chili con carne z mięsem z indyka

Przyrządzenie:

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj.

W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzej dużą łyżkę masła klarowanego. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż razem mieszając przez 30 sekund.

Do garnka dodaj mielone mięso indyka i smaż mieszając na dużym ogniu. W międzyczasie dopraw całość solą, pieprzem, dodaj mieloną paprykę chili, słodką paprykę wędzoną oraz kumin. Smaż mięso, aż się lekko zarumieni.

Dodaj do garnka pomidory z puszki wraz z zalewą. Wymieszaj całość dokładnie, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i przykryj garnek. Duś sos przez 20 minut.

W tym czasie możesz ugotować ryż, jeśli zamierzasz podać to danie z ryżem.

Otwórz garnek z potrawą. Dodaj czarną fasolę i kukurydzę z puszki (odlewając oczywiście uprzednio płyny z puszek). Dopraw danie kilkoma kroplami sosu Tabasco (w zależności jak ostre potrawy lubisz) oraz sokiem z cytryny i wymieszaj dokładnie. Gotuj całość jeszcze 5 minut i dopraw ewentualnie solą i pieprzem.

Ser cheddar zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Szczypior posiekaj grubo.

Chili con carne nałóż do miseczek. Do każdej porcji połóż łyżkę jogurtu naturalnego, ser cheddar oraz szczypior. Podawaj od razu same, z ryżem bądź z nachosami.

Smacznego

chili con carne

Chili con carne z mięsem z indyka

chili con carne

Chili con carne z mięsem z indyka

chili con carne

Chili con carne z mięsem z indyka

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Chili con carne
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)


Kurczak w sosie orzechowym

Kurczak w sosie orzechowym to super szybki przepis w stylu azjatyckim. Jeśli lubisz dania z woka to z pewnością moja propozycja przypadnie Ci do gustu. No i najważniejsze – musisz być fanem/fanką masła orzechowego, bo ten smak zdecydowanie dominuje w tej potrawie. Dodałam 2 duże łyżki do niej i tyle samo zjadłam solo w trakcie […]

Azjatycki kurczak na ostro

Bardzo lubię orientalne potrawy. Są super pyszne, pełne różnorodnych smaków i przeważnie przygotowuje się je błyskawicznie. Taki jest mój azjatycki kurczak, którego przedstawiam Wam poniżej. Ważne, żebyście kupili kurczaka wiadomego pochodzenia. W tym przepisie użyłam Kukurydzianego, polecam też Zagrodowego. Wiadomo skąd pochodzą, jak są hodowane i czym karmione. Najwięcej smaku w tej potrawie zawdzięczamy paście […]