13 maj 2016
Carpaccio z łososia to mega proste w przygotowaniu danie. Musisz mieć oczywiście świeżutką rybę, to podstawa. I dobry nóż, którym pokroisz łososia w cieniuteńkie plasterki. Jeśli masz krajalnicę to jest idealnie. Ja nie mam, ale sobie poradziłam.Sosik ziołowy, kapary, dobra oliwa z oliwek i balsamico i masz potrawę gotową. Mogłabym jeść codziennie. Na przystawkę, danie główne bądź kolację. Pasuje zawsze. Zrobisz ją raz, a staniesz się jej fanem. Zapraszam.
Carpaccio z łososia z kaparami i rukolą
W moździerzu utrzyj 2 – 3 ziarenka zielonego pieprzu z czosnkiem, 1 łyżką posiekanych listków tymianku, 1 łyżką posiekanych listków szałwii, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i solą.
Plastry łososia ułóż na talerzu i polej przygotowanym sosem. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie wyjmij carpaccio z łososia. Posyp kaparami, skrop balsamico i ewentualnie posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na górze carpaccio połóż porcję umytej i osuszonej rukoli.
Carpaccio podaj ze świeżym pieczywem.
Smacznego
Carpaccio z łososia z kaparami i rukolą
Carpaccio z łososia z kaparami i rukolą
Szproty na ostro Nie dziwi Cię to zapewne, że w kolejnym moim przepisie rolę główną pełnią ryby. Powodem tego jest fakt, że już od ponad roku biorę udział w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Tym razem przygotowałam super prosty przepis – szproty na ostro z sosem aioli. Serdecznie zapraszam. Szprot Mięso tej małej rybki jest białe i […]
Pieczone bakłażany przeważnie przygotowuję wiosną i latem, na grillu. Mamy już niestety pogodę zupełnie nie na gotowanie na dworze. W takiej sytuacji fantastyczna i pomocna jest patelnia grillowa Bestpan. Poniżej przeczytajcie o jej walorach, potem zobaczcie przepis, a na samym dole łapcie ode mnie kod rabatowy, abyście mogli sami sprawdzić jak doskonałe są sprzęty AMT. […]