Bezglutenowe placki z cukinią

8 kwi 2015

Bezglutenowe placki z warzywami i dipem z jarmużu przygotowałam kilka dni temu. Nie zapisałam niestety składników ani proporcji po ich zrobieniu, dlatego przyznaję, że dzisiaj mam mały kłopot. Mam nadzieję, że wszystko dobrze sobie przypominam i będziecie mogli bez problemu odtworzyć ten przepis w domu.Nie jestem na diecie bezglutenowej, ale bardzo lubię potrawy z mąki z ziaren amarantusa, której użyłam przygotowując to danie. Z cukinią, soczewicą i serkiem kozim wyszły delikatne i bardzo dobre w smaku. Dip z jarmużu idealnie się z nimi komponuje. Przygotujcie moje bezglutenowe placki sami – gwarantuję, że będziecie zadowoleni.

bezglutenowe placki

Bezglutenowe placki z cukinią i soczewicą

Przyrządzenie:

Zmiksuj wszystkie składniki na dip, oprócz kefiru. Na koniec dolej kefir i zmiksuj na gładką masę.

Startą cukinię połóż na durszlaku i posól. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij powstały sok.

Cukinię wymieszaj z cebulą, jajkiem, serkiem kozim, soczewicą i mąką z ziaren amarantusa. Dopraw solą i pieprzem. Przyznaję, że nie pamiętam czy dodałam 1 czy 2 jajka, dlatego jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj jedno więcej. Jeśli natomiast jest zbyt rzadka – dodaj więcej mąki.

Bezglutenowe placki smaż na suchej nieprzywierającej patelni, z obydwu stron na złotobrązowy kolor. Placki są delikatne, dlatego rób nieduże i dość płaskie.

Podawaj gorące z dipem z jarmużu.

Smacznego

bezglutenowe placki

bezglutenowe placki

bezglutenowe placki



Kotlety rybne ze śledzia

Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak „przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to […]

Ravioli z łososiem bałtyckim

Mikołajki już jutro. W prezencie dla swoich bliskich i siebie przygotujcie z tej okazji wyjątkową kolację. Proponuję ravioli z łososiem bałtyckim i serkiem mascarpone z ziołami, polane palonym masłem z prażonymi orzechami włoskimi. Zapewne będzie to idealna okazja do spędzenia wspólnego czasu. To również zdrowe i pyszne danie dla dzieci – z przyjemnością patrzę jak […]



[instagram-feed]