14 gru 2016
Banoffee Pie to tradycyjne ciasto angielskie, które swą nazwę zawdzięcza swoim dwóm podstawowym składnikom – bananom i kremowi toffee. To jest obłędny deser! Bez trudu możecie to zresztą zauważyć na zdjęciach. Dodatkowym jego atutem jest prostota wykonania. Nie trzeba mieć wyjątkowych zdolności kulinarnych, aby go przygotować i co ważne – aby wyszedł obłędny. Jeśli mi się udaje to zapewniam, że uda się każdemu. Może chcecie w tym roku zachwycić i zaskoczyć swoją rodzinę i przygotować coś specjalnego na Święta? Zatem, nie ma lepszej słodkiej propozycji. Znacie kogoś kto nie lubi bitej śmietany i cudownego karmelu, który powstaje z długo gotowanego słodkiego mleka skondensowanego? Ja nie znam. I choć raczej staram się nie objadać słodkościami, to jest takie ciasto, dla którego z ogromną przyjemnością robię wyjątek. Nie mówiąc już o moich łasuchach – dzieci i mąż uwielbiają ten deser i mogą się nim zajadać niemal bez przerwy!
Banoffee Pie
Orzechy włoskie lekko pokrusz i upraż na suchej patelni.
Z mleka skondensowanego zdejmij etykietę. Puszkę włóż do wody w garnuszku. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień. Gotuj przez około 3 godziny. W razie czego dolewaj wrzątku, jeśli wyparuje. Wyjmij puszkę z garnka i odstaw do ostygnięcia.
Pokrusz ciasteczka. Dodaj cukier i masło. Wymieszaj dokładnie. Taką masą wyłóż dokładnie naczynie do tarty o średnicy 20 cm. Wstaw do lodówki, aby ciasto się zwarło.
Pokrój banany w plastry i wymieszaj je z sokiem z cytryny, aby banany nie ściemniały. Ułóż banany na ciasteczkowym spodzie. Wylej zawartość puszki z mleka skondensowanego.
Ubij śmietankę. Pod koniec, cały czas ubijając dolewaj kawę espresso. Połóż powstałą masę jako kolejną warstwę. Na górze Banoffe Pie zetrzyj czekoladę na grubej tarce i posyp uprażonymi orzechami. Przed podaniem wstaw jeszcze na 1 godzinę do lodówki.
Banoffee Pie
Banoffee Pie
Banoffee Pie
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]