Bakłażany faszerowane

20 Mar 2016

Bakłażany faszerowane, na które zapraszam Was w tym wpisie, to nie jest danie, które przyrządzicie w 30 minut. Zajmuje nieco więcej czasu, ale przygotowanie tej potrawy nie jest trudne ani wymagające specjalnych zdolności kucharskich. Zachęcam Was do przygotowania mojej propozycji pieczonych faszerowanych bakłażanów. Jestem przekonana, że staną się jedną z Waszych ulubionych potraw.

bakłażany faszerowane

Bakłażany faszerowane

Bakłażany faszerowane cielęciną

Przyrządzenie:

Bakłażana umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Odetnij ogonek i przekrój bakłażana na pół. Natnij połówki nożem. Posyp solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i słodką papryką wędzoną. Skrop całość sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Wstaw bakłażany do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz, aż miąższ bakłażana będzie miękki – około 20 – 30 minut, czas zależy od piekarnika.

Cielęcinę umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Zmiel w maszynce do mięsa.

Cebule szalotki i czosnek obierz i posiekaj.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj szalotki i zeszklij. Dodaj czosnek i po 30 sekundach zmieloną cielęcinę. Smaż, aż mięso się lekko zarumieni. Dopraw solą i pieprzem.

Upieczone bakłażany wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia.

Kaszę jaglaną ugotuj na sypko. Odstaw na bok.

Paprykę czerwoną umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki.

Z ostudzonego bakłażana, łyżką wyjmij miąższ ze środka. Zostaw po bokach. Uważaj, aby nie uszkodzić skórki.

Miąższ bakłażana dokładnie wymieszaj z cielęciną i serkiem kozim. Dopraw ewentualnie solą i pieprzem. Powstałym farszem napełnij skórki bakłażana. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obok połóż gałązki z pomidorkami cherry. Całość skrop delikatnie oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz, aż bakłażan oraz pomidorki lekko się zarumienią.

Kaszę jaglaną wymieszaj z czerwoną papryką i rukolą. Dopraw solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Połóż na talerzu. Na kaszę połóż bakłażany. Na górę dodaj kilka orzechów włoskich w miodzie oraz gałązki z pomidorkami cherry.

Obok połóż porcje jogurtu naturalnego gęstego.

Całość posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem, skrop oliwą z oliwek i posyp listkami bazylii pokrojonymi w paseczki.

Smacznego

Bakłażany faszerowane

Bakłażany faszerowane

bakłażany faszerowane

Bakłażany faszerowane

bakłażany faszerowane

Bakłażany faszerowane

 

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Bakłażany faszerowane
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Sznycel cielęcy pieczony

Sznycel cielęcy pieczony z mozzarellą, parmezanem i sosem z pomidorów, czosnku i ziół to istne niebo w gębie. Proponuję podać go niestandardowo, bo z makaronem spaghetti. Nie da się ukryć, że nie jest to danie fit, ale myślę, że czasem trzeba sobie troszkę pofolgować i sprawić kulinarną przyjemność. Tym bardziej, że pogoda za oknem nie […]

Włoskie przepisy wigilijne

W tym wpisie opowiem Wam o świątecznym spotkaniu w Akademii Kulinarnej Whirpool z Monini i Barillą. Wiele nowego dowiedziałam się na temat oliwy z oliwek, o czym poniżej z przyjemnością Wam napiszę. Marco Ghia przedstawił nam włoskie przepisy wigilijne i przygotowywaliśmy wspólnie same pyszności. Przepisy na te dania także prezentuję Wam w tym poście. Zapraszam. Podsumowanie Przepis […]