Babka drożdżowa Pawła Małeckiego

Dzięki zaproszeniu Lidl Polska, miałam niezwykłą przyjemność poznać Pawła Małeckiego i nauczyć się jak przygotowywać tradycyjne Wielkanocne słodkości. Okazuje się, że np. babka drożdżowa nie jest taka trudna w przygotowaniu. Oprócz babki, na warsztatach cukierniczych, przyrządzaliśmy mazurka czekoladowego i tartę Wielkanocną. Choć pieczenie ciast nie jest moją najlepszą stroną, podczas lekcji, czułam się bardzo dobrze, bo mistrz cukiernictwa był niezwykle pomocny i z uśmiechem na twarzy udzielał mi cennych wskazówek.

Po spotkaniu z Lidl Polska i Pawłem Małeckim jestem o wiele mądrzejsza w temacie Wielkanocnych wypieków. W tym roku w planie mam upiec babkę drożdżową z przepisu Pawła i Was także do tego zachęcam. Obejrzycie zdjęcia z warsztatów, a poniżej zapraszam na przepis.

Wesołych Świąt!

Lidl Polska
Warsztaty cukiernicze
Paweł Małecki
Warsztaty cukiernicze
Paweł Małecki
Warsztaty cukiernicze
babka drożdżowa
Warsztaty cukiernicze
babka drożdżowa
Warsztaty cukiernicze
Paweł Małecki
Warsztaty cukiernicze
Mazurek
Mazurek
Tarta Wielkanocna
Tarta Wielkanocna
babka drożdżowa
Babka drożdżowa

Babka drożdżowa – przepis Pawła Małeckiego

Przyrządzenie:

Odważ 150 – 200 g mąki, 100 g masła, 100 ml mleka. Mleko zagotować z masłem i dodać mąkę. Zaparzyć tak jak ciasto parzone.

Mąkę przesiewamy do miski. Mleko w rondelku podgrzewamy z nasionkami laski wanilii do uzyskania letniej temperatury. Drożdże ucieramy w miseczce z 2 łyżkami cukru. Następnie do rozpuszczonych drożdży dodajemy letnie mleko. W mące robimy dołek i drożdże wraz z mlekiem wlewamy do środka. Tak przygotowany rozczyn delikatnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.

Masło delikatnie rozpuszczamy w rondelku (nie gotujemy). Rondelek z masłem odstawiamy na bok. Żółtka i jaja ubijamy z resztą cukru. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z ubitymi żółtkami i jajami oraz szczyptą soli. Delikatnie zagniatamy ciasto. Do ciasta dodajemy roztopione masło, zaparzone osobno składniki i w dalszym ciągu wyrabiamy. Do wyrobionego ciasta wrzucamy namoczone wcześniej rodzynki, pokrojone w kostkę suszone morele oraz otarte skórki z pomarańczy i cytryny. Całość mieszamy do uzyskania luźnej konsystencji do momentu, aż ciasto zacznie odklejać się od rąk. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i przekładamy do dwóch mniejszych lub jednej dużej formy do babki, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ciasto w formie odstawiamy mniej więcej na 15 – 20 minut do wyrośnięcia. Następnie formę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) piekarnika na dolną półkę i pieczemy około 55 – 60 minut.

Gorącą babkę wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia.

Do przesianego cukru pudru stopniowo dodajemy wyciśnięty sok z połowy pomarańczy, mieszamy do momentu uzyskania konsystencji lukru. Na koniec dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i mieszamy. Gdy babka przestygnie, polewamy lukrem. Polewanie zaczynamy od góry babki.

Smacznego

Wypieki Wielkanocne
Wypieki Wielkanocne