Babka drożdżowa Pawła Małeckiego

24 mar 2016

Dzięki zaproszeniu Lidl Polska, miałam niezwykłą przyjemność poznać Pawła Małeckiego i nauczyć się jak przygotowywać tradycyjne Wielkanocne słodkości. Okazuje się, że np. babka drożdżowa nie jest taka trudna w przygotowaniu. Oprócz babki, na warsztatach cukierniczych, przyrządzaliśmy mazurka czekoladowego i tartę Wielkanocną. Choć pieczenie ciast nie jest moją najlepszą stroną, podczas lekcji, czułam się bardzo dobrze, bo mistrz cukiernictwa był niezwykle pomocny i z uśmiechem na twarzy udzielał mi cennych wskazówek.

Po spotkaniu z Lidl Polska i Pawłem Małeckim jestem o wiele mądrzejsza w temacie Wielkanocnych wypieków. W tym roku w planie mam upiec babkę drożdżową z przepisu Pawła i Was także do tego zachęcam. Obejrzycie zdjęcia z warsztatów, a poniżej zapraszam na przepis.

Wesołych Świąt!

Lidl Polska

Warsztaty cukiernicze

Paweł Małecki

Warsztaty cukiernicze

Paweł Małecki

Warsztaty cukiernicze

babka drożdżowa

Warsztaty cukiernicze

babka drożdżowa

Warsztaty cukiernicze

Paweł Małecki

Warsztaty cukiernicze

Mazurek

Mazurek

Tarta Wielkanocna

Tarta Wielkanocna

babka drożdżowa

Babka drożdżowa

Babka drożdżowa – przepis Pawła Małeckiego

Przyrządzenie:

Odważ 150 – 200 g mąki, 100 g masła, 100 ml mleka. Mleko zagotować z masłem i dodać mąkę. Zaparzyć tak jak ciasto parzone.

Mąkę przesiewamy do miski. Mleko w rondelku podgrzewamy z nasionkami laski wanilii do uzyskania letniej temperatury. Drożdże ucieramy w miseczce z 2 łyżkami cukru. Następnie do rozpuszczonych drożdży dodajemy letnie mleko. W mące robimy dołek i drożdże wraz z mlekiem wlewamy do środka. Tak przygotowany rozczyn delikatnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.

Masło delikatnie rozpuszczamy w rondelku (nie gotujemy). Rondelek z masłem odstawiamy na bok. Żółtka i jaja ubijamy z resztą cukru. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z ubitymi żółtkami i jajami oraz szczyptą soli. Delikatnie zagniatamy ciasto. Do ciasta dodajemy roztopione masło, zaparzone osobno składniki i w dalszym ciągu wyrabiamy. Do wyrobionego ciasta wrzucamy namoczone wcześniej rodzynki, pokrojone w kostkę suszone morele oraz otarte skórki z pomarańczy i cytryny. Całość mieszamy do uzyskania luźnej konsystencji do momentu, aż ciasto zacznie odklejać się od rąk. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i przekładamy do dwóch mniejszych lub jednej dużej formy do babki, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ciasto w formie odstawiamy mniej więcej na 15 – 20 minut do wyrośnięcia. Następnie formę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) piekarnika na dolną półkę i pieczemy około 55 – 60 minut.

Gorącą babkę wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia.

Do przesianego cukru pudru stopniowo dodajemy wyciśnięty sok z połowy pomarańczy, mieszamy do momentu uzyskania konsystencji lukru. Na koniec dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i mieszamy. Gdy babka przestygnie, polewamy lukrem. Polewanie zaczynamy od góry babki.

Smacznego

Wypieki Wielkanocne

Wypieki Wielkanocne



Sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami

Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]

Jak wybrać odpowiednią tortownicę do ciast i tortów? Krótki poradnik dla łasuchów

Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]



[instagram-feed]