Azjatycki kurczak na ostro

13 Gru 2017

Bardzo lubię orientalne potrawy. Są super pyszne, pełne różnorodnych smaków i przeważnie przygotowuje się je błyskawicznie. Taki jest mój azjatycki kurczak, którego przedstawiam Wam poniżej.

Ważne, żebyście kupili kurczaka wiadomego pochodzenia. W tym przepisie użyłam Kukurydzianego, polecam też Zagrodowego. Wiadomo skąd pochodzą, jak są hodowane i czym karmione. Najwięcej smaku w tej potrawie zawdzięczamy paście Tom Yum, która dedykowana jest do zupy o tej samej nazwie. Użyłam jej jednak jako dodatek do kurczaka i wyszło świetnie. W połączeniu z mleczkiem kokosowym, zielonymi warzywami, grzybkami shimeji i uprażonymi orzechami nerkowca powstało danie bombowe. Spróbujcie koniecznie przygotować je sami.

azjatycki kurczak

Azjatycki kurczak na ostro

Azjatycki kurczak na ostro z warzywami i orzechami nerkowca

Przyrządzenie:

Piersi kurczaka umyj zimną wodą osusz i oczyść. Pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski. Wlej sos sojowy, dodaj skrobię kukurydzianą oraz paprykę chili w proszku wedle uznania (jak ostre danie lubisz). Całość dokładnie wymieszaj i odstaw.

Cebule szalotki i papryczkę habanero posiekaj. Czosnek oraz imbir obierz i pokrój w plasterki.

Kapustę pak choi umyj zimną wodą, osusz i pokrój wzdłuż na mniejsze kawałki.

Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni.

W woku lub głębokiej patelni rozgrzej olej. Smaż danie na dużym ogniu. Wrzuć cebule szalotki, za chwilę papryczkę habanero, imbir i czosnek. Mieszaj 30 sekund i dodaj kurczaka. Smaż mieszając przez około 2 minuty. Dodaj pastę Tom Yum oraz wlej mleczko kokosowe. Wymieszaj dokładnie i doprowadź do wrzenia. Wrzuć liście kaffiru. Dodaj kapustę pak choi, liście szpinaku, grzybki shimeji oraz orzechy nerkowca. Na koniec dolej kilka kropel oleju sezamowego. Dopraw ewentualnie sosem sojowym. Nie gotuj dania zbyt długo, żeby kurczak pozostał soczysty.

Do miseczek nakładaj ugotowany i odcedzony ryż, porcję dania i posyp obficie świeżą grubo posiekaną kolendrą.

Smacznego

azjatycki kurczak

Azjatycki kurczak na ostro z warzywami i orzechami nerkowca

azjatycki kurczak

Azjatycki kurczak na ostro

azjatycki kurczak

Azjatycki kurczak na ostro

azjatycki kurczak

Kurczak na ostro po azjatycku

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Azjatycki kurczak na ostro
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
2.51star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)


Słodko kwaśne skrzydełka z kurczaka

Słodko kwaśne skrzydełka z kurczaka to przepis banalny w wykonaniu. Mieszasz składniki marynaty, nacierasz nią skrzydełka i pieczesz w piekarniku. Po godzinie masz gotowe soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz kawałki kurczaka. Czy jest coś prostszego? Smacznego! Słodko kwaśne skrzydełka z kurczaka Przyrządzenie: Piekarnik nastaw na 200 stopni z funkcją grzania góra – dół. […]

Chili con carne

Chili con carne to popularne amerykańskie danie. Jak nazwa wskazuje (język hiszpański) to chili z mięsem. Przeważnie składnikami sosu są różne rodzaje papryki chili, mięso mielone (przeważnie wołowina), cebula, czosnek i pomidory. Często dodaje się także kukurydzę i fasolę. Mój przepis jest nieco zmodyfikowany, można by powiedzieć odchudzony. Zamiast mięsa wołowego użyłam chudego mięsa z […]