Zupa z pieczonych pomidorów i papryki

16 Paź 2015

Niestety przed nami kilka miesięcy zimnych dni. W ogóle mnie to nie cieszy. Trzeba się jednak z tym pogodzić i można dobrym jedzeniem uprzyjemnić sobie ten czas. Są jeszcze na szczęście dobre pomidory, jest także papryka. Zupa z pieczonych pomidorów i papryki z kaszą jęczmienną, szpinakiem, ricottą i orzechami włoskimi, to idealne rozgrzewające danie, które na pewno umili nam zimne dni. Zapraszam bardzo serdecznie.

zupa z pieczonych pomidorów

Zupa z pieczonych pomidorów i papryki

Zupa z pieczonych pomidorów i papryki

Przyrządzenie:

Pomidory i paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i przekrój na połówki. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek i posyp solą morską. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 30 minut.

Kaszę jęczmienną ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu.

Po tym czasie wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórki z warzyw.

Zupa z pieczonych pomidorów

Pieczone pomidory z papryką

Bulion zagotuj. Na patelni rozgrzej masło klarowane i dodaj obrane pieczone pomidory i paprykę. Smaż około 5 minut.

Dodaj warzywa do bulionu. Zagotuj. Zdejmij z ognia i zmiksuj. Ewentualnie dopraw zupę do smaku.

Na koniec dodaj do zupy umyte liście szpinaku. Jak lekko “zwiędną” zupa jest gotowa.

Do miseczek bądź głębokich talerzy nałóż porcję kaszy jęczmiennej, wlej zupę ze szpinakiem. Na górze posyp serek ricotta i uprażone na suchej patelni orzechy włoskie. Zupę z pieczonych pomidorów i papryki podawaj gorącą.

Smacznego

zupa z pieczonych pomidorów

Zupa z pieczonych pomidorów i papryki

zupa z pieczonych pomidorów

Zupa z pieczonych pomidorów i papryki



Ravioli z ragout z kaczki wypełnione ziemniakami i ricottą

W ramach kampanii “To jest nasz drób! Wysoka jakość, europejska gwarancja”, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Cristinę Catese i Sebastiana Krauzowicza. Gotowaliśmy same pyszności z drobiem. Moim faworytem został przepis na ravioli z ragout z kaczki, autorstwa Cristiny. W tym wpisie Wam go prezentuję i bardzo polecam przygotować go w domu. Gwarantuję, […]

Bursztynowa Bistro w Warszawie

Na Nowym Świecie w Warszawie powstało jedyne serowe bistro w Polsce. To restauracja oraz sklep Bursztynowa Bistro. Miałam niezwykłą przyjemność spędzić w tym miejscu wspaniały wieczór w wyjątkowym towarzystwie. Co najważniejsze jednak, delektując się wybitnymi daniami i koktajlami, których punktem przewodnim są najwyższej jakości Polskie sery. Bursztynowa Bistro to miejsce stworzone przez Spółdzielczą Mleczarnię Spomlek. […]