Zupa czosnkowa i smażony ser

7 Paź 2013

Zupa czosnkowa i smażony ser

Przystanek numer 5 w mojej cudownej podróży makaronowej to Czechy.
Muszę przyznać, że to było chyba największe wyzwanie. W Czechach tradycyjne potrawy to knedliki (ziemniaczane, bułczane bądź owocowe), sosy (głównie śmietanowe), zupy czy ser smażony. Czesi słyną także z zamiłowania do piwa i przeważnie zamawiają je razem z posiłkami.

Zależało mi na tym, aby w moim daniu uchwycić tradycję kuchni czeskiej, dlatego postanowiłam przygotować zupę. Cesnaková Polievka, bo o niej mowa to zupa czosnkowa, gotowana z ziemniakami,  usmażonym boczkiem, podawana z grzankami i serem żółtym.
Ja przygotowałam ją z makaronem zamiast ziemniaków. Makaronem własnej roboty, rzecz jasna. Zastanawiałam się czy nie dodać do niej piwa aby zaznaczyć, że to zupa z Czech. Stanęło jednak na tym, że kształt makaronu wydrążyłam z kapsla po piwie – sądzę, że całkiem fajnie to wyszło.

Zamiast sera w zupie natomiast, przygotowałam smażony ser, który podałam obok – taki jak tradycyjnie jadają Czesi. Oni używają sera hermelin – dość trudno go u nas dostać, dlatego można zastąpić go serem camembert. Hermelin to również miękki ser z białą pleśnią, jest może nieco bardziej miękki od camembert’a. Tak jak Czesi, przed usmażeniem – moczyłam go w mleku, obtoczyłam w mące, jajku i dwukrotnie w bułce tartej.

Połączenie smaków wyszło obłędne. Zapraszam.

zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa ze smażonym serem

Zupa czosnkowa i smażony ser

Przyrządzenie:
Mąkę przesiej na stolnicę, posól i zrób w środku wgłębienie. Wbij jajka. Widelcem stopniowo mieszaj jajka z mąką, aż do jej wchłonięcia. Dalej wyrabiaj ciasto rękami. Odstaw na około 20 minut.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wycinaj „gwiazdki” kapslem od piwa. Gotowy makaron odłóż na 2 godziny na czystą ściereczkę lub stolnicę posypaną mąką.
zupa czosnkowa
Ugotuj makaron.
Bulion doprowadź do wrzenia. Obierz czosnek, zmiksuj i dodaj do bulionu.
Podsmaż boczek i również dodaj do zupy.
Przypraw majerankiem, natką pietruszki, solą i pieprzem. Gotuj zupę na wolnym ogniu 15 – 20 minut.
Ser namocz w mleku. Obtocz w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Raz jeszcze obtocz w jajku i w bułce tartej. Rozgrzej olej i smaż ser ze wszystkich stron aż panierka nabierze złocistej barwy i stanie się chrupiąca.
Do miseczki nałóż makaron, zalej go zupą czosnkową. Na wierzchu posyp posiekaną natką pietruszki. Obok połóż usmażony ser.
Dobrou chuť! 
 zupa czosnkowa

zupa czosnkowa

zupa czosnkowa
 
zupa czosnkowa
Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Zupa czosnkowa i smażony ser
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Makrela pieczona

Może po Świętach ryby Wam się nie znudziły albo macie postanowienie noworoczne, aby jeść ich więcej. Makrela pieczona z karczochami, kaparami i pomidorkami cherry to moja propozycja w związku z udziałem w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Niezwykle lekkie, zdrowe i pożywne danie. Makrela Makrela to gatunek silnej, szybko płynącej ryby pelagicznej występującej w wodach północnego Atlantyku […]

Pasta ze śledzi

Pasta ze śledzi to mój kolejny pomysł na przepis ze świeżych śledzi bałtyckich, który powstał w związku z moim udziałem w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Śledzie Gdyby śledzi nie było tak dużo i nie były takie tanie, byłyby uważane za rarytas większy niż kawior czy homary – mawiał Bismarck. Wzięliśmy to sobie do serca: śledź w […]