Zupa cebulowa

15 mar 2013

Zupa cebulowa w naszym domu to przepis mojego taty również. Każdy kto ją jadł, podobnie jak spaghetti, zakochuje się od razu. Dzielę się z Wami tym przepisem na prośbę mojej przyjaciółki- Oleńko to dla Ciebie:)
Zupę cebulową próbowałam często w różnych miejscach i nigdzie nie smakowała jak ta, wyjątkowa..

Składniki:

  • 5 średnich cebul
  • 100 ml wina białego wytrawnego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 litra bulionu
  • oliwa z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 listków laurowych
  • pieczywo na grzanki (pokrojona bułka lub chleb)
  • ser żółty do zapieczenia na wierzchu
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
Pokrojoną cebulę podsmaż na maśle z oliwą. Pod koniec smażenia dodaj mąkę, wymieszaj i chwilę razem podsmaż. Dolej wino i odparuj. Mieszaj aby nie przywarło. Wlej bulion, dodaj liście laurowe i pieprz. Duś pod przykryciem 30 minut. Po tym czasie wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wyjmij listki laurowe. Zupę przetrzyj przez sitko. Można ułatwić sobie pracę i zupę zmiksować, jednak nie polecam, lepsza wychodzi przetarta.
Nastaw piekarnik na 190C.
Upiecz grzanki z pokrojonego pieczywa. Zetrzyj ser żółty
Nalej zupę do miseczek, połóż porcję grzanek i posyp startym serem. Wstaw miseczki do piekarnika i piecz 10 minut.
Smacznego!:)





[instagram-feed]