Zielone naleśniki z krewetkami

15 Kwi 2015

Moje ukochane krewetki przygotowałam dzisiaj inaczej niż zwykle. Jednak jak zawsze wyszły pyszne. Wędzonego pstrąga, krewetki, zielony groszek, serek Philadelphia i ser Emmentaler zawinęłam w zielone naleśniki szpinakowe. Całość zapiekłam ze startym serem Parmezan i gotowe. Informuję, że smażenie naleśników wymaga nieco cierpliwości i dokładności. Są niezwykle delikatne. Dlatego ważne jest, abyście smażyli je na dobrej, nieprzywierającej patelni. Obiecuję jednak, że gdy oddacie im troszkę swojego serca – odpłacą Wam się niepowtarzalnym smakiem i strukturą.

zielone naleśniki

Zielone naleśniki z krewetkami

Przyrządzenie:

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj pokrojony czosnek i po chwili liście szpinaku. Lekko posól i smaż, aż „zwiędnie”. Przełóż do malaksera. Dodaj resztę składników na ciasto, zmiksuj i odstaw.

W rondelku rozgrzej masło klarowane i wrzuć zamrożony groszek. Lekko posól i mieszaj. Podgrzewaj, aż się rozmrozi – będzie lekko twardawy i ciepły.

Do miski przełóż groszek i dodaj resztę składników na nadzienie. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Patelnię do naleśników przetrzyj ręcznikiem papierowym natłuszczonym olejem. Rozgrzej patelnię i smaż naleśniki z obu stron. Pamiętaj, że to bardzo delikatne ciasto.

Na każdy naleśnik nałóż porcję nadzienia i zawiń. Ułóż zielone naleśniki w naczyniu do zapiekania.

Zielone naleśniki posyp parmezanem i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piecz, aż ser się lekko zarumieni.

Podawaj gorące posypane posiekanym grubym szczypiorem. Smacznego

zielone naleśniki

zielone naleśniki

zielone naleśniki



Śledzie smażone w boczku

Dawno nie było tutaj przepisu na żadną rybę, zatem tym razem zapraszam na śledzie. Zależało mi, aby danie było pyszne i kolorowe i już samym wyglądem zachęcało do zjedzenia. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie przygotowałam śledzie smażone w boczku na pieczonych ziemniakach w towarzystwie papryczek pimientos de padron i sosu z kolendry. […]

Gładzica pieczona z salsą paprykową

Z wielką radością zapraszam na kolejny przepis z rybą bałtycką. Tym razem jest to gładzica pieczona z salsą paprykową, którą podałam z ziemniakami hasselback. Bardzo szybkie, zdrowe i pyszne danie! Przepis przygotowałam w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Muszę przyznać, że jest to dla mnie niezwykle edukacyjny program. Zdecydowanie łatwiej np. widzę różnice […]



[instagram-feed]