Zdrowa tarta dyniowa z parmezanem i tymiankiem

1 Wrz 2013

Dzisiaj piąte i ostatnie już danie z jednej porządnej sztuki dyni. Tym razem pomyślałam, że warto przyrządzić tartę mniej kaloryczną, a ciasto kruche z mąki razowej. Tarta wyszła przepyszna, przyrządzałam ją na śniadanie, bo wyjeżdżałam. Przygotowywałam ją z myślą, że zostanie na później i zostanie zjedzona w porze obiadowej. Choć moi współdomownicy po śniadaniu raczej głodni nie byli, to tarta zniknęła błyskawicznie. Tak, na spróbowanie… i zanim się obejrzeliśmy nie było ani kawałka.
Uwielbiam dania z dynią i chociaż wykorzystałam już w całości wielki okaz to dzisiaj nabyłam kolejny – mniejszy. W związku z tym to nie koniec dyniowych propozycji.
Tymczasem zapraszam na tartę dyniową z parmezanem, czerwoną papryką i świeżym tymiankiem.

Zdrowa tarta dyniowa z parmezanem i tymiankiem

Przyrządzenie:
Rozgrzej piekranik do temperatury 230 stopni.
Wymieszaj mąkę z sezamem i szczyptą soli. Dodaj margarynę. Rozetrzyj razem tak, aby ciasto przypominało bułkę tartą. Dodaj 5 łyżek lodowatej wody i szybko wyrób ciasto. Owiń kulę folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Dynię i paprykę włóż do brytfanki, polej oliwą z oliwek, posyp świeżo zmielonym pieprzem i wstaw do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie wyjmij brytfankę.
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 stopni.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na na krążek o średnicy około 25 cm. Nałóż na formę do pieczenia o średnicy 21 cm.
Jajka utrzyj razem z mlekiem i parmezanem. Dodaj sól i pieprz.
Upieczone warzywa nałóż do formy z ciastem. Polej mlekiem z jajkami i serem. Posyp świeżym tymiankiem.
Postaw formę na rozgrzanej blasze i wstaw do piekarnika. Piecz tartę około 30 – 40 minut, aż się lekko zsiądzie, wyrośnie i przyrumieni na złocisty kolor.
Wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut przed podaniem. Najlepiej smakuje na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Smacznego!

 

 



Sernik z wiśniami

Jak wiecie, dosyć rzadko przygotowuję desery i piekę ciasta. Nie przepadam za słodkościami, zdecydowanie wolę wytrawne smaki. Zbliżają się jednak święta Wielkanocne czyli spotkania rodzinne przy stole. Nie może zatem zabraknąć ciasta. Na tę okazję postanowiłam przygotować sernik z wiśniami na kruchym spodzie. Można go nazwać tartą sernikową. Mistrzem cukiernictwa nie jestem, a ciasto wyszło […]

Tarta z zielonym groszkiem

Tradycją już jest, że z okazji świąt Wielkanocnych przygotowuję jakąś wytrawną tartę. Była z kiełbasą, z jajkiem czy z łososiem. Tym razem jest tarta z zielonym groszkiem i boczkiem z masą chrzanową na kruchym spodzie, z trzech rodzajów mąki. Wyszła pyszna i zniknęła błyskawicznie. Na pewno pojawi się na naszym świątecznym stole. Wyjątkowo smakuje mi […]