Zapiekanka z batatów

26 Mar 2014

Zasiadłam do napisania posta o przepysznej zapiekance, którą przygotowałam w zeszłym tygodniu. Chciałam rozpocząć pisanie, no i jest problem… nie pamiętam wszystkich składników, których użyłam do tego dania. Nie pierwszy raz ostatnio mi się to zdarza, dlatego już teraz na pewno będę od razu po przygotowaniu jakiś pyszności (a takie są zawsze) pisała składniki! Mam nadzieję, że dzisiaj również uda mi się w 100% przypomnieć z czego składała się ta, nieskromnie napiszę – mega pyszna zapiekanka z batatów.

zapiekanka z batatów

Zapiekanka z batatów

Przyrządzenie:
Na patelni podsmaż chorizo. Dodaj 2 ząbki czosnku i cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Pod koniec dodaj oliwki i fasolę i zamieszaj.
Plastry bakłażana usmaż na patelni grillowej, posolone i posypane świeżo zmielonym pieprzem.
W garnuszku lub na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj 1 posiekany ząbek czosnku i pomidory. Duś około 5 minut, dodaj posiekany rozmaryn i dopraw solą i pieprzem. Zamieszaj i duś jeszcze 3 minuty.
Nastaw piekarnik na 185 stopni.
W naczyniu do zapiekania układaj po kolei: posolone i posypane świeżo zmielonym pieprzem plastry batatów, plastry bakłażana, mieszankę z patelni, polej porcją sosu pomidorowego, posyp porcją sera manchego, połóż kolejne plastry batatów, polej resztą sosu pomidorowego i posyp serem manchego.
Przykryj zapiekankę i piecz około 20 minut. Odkryj i piecz, aż ser będzie lekko zrumieniony. Zapiekanka z batatów jest gotowa do jedzenia.
Smacznego
zapiekanka z batatów
zapiekanka z batatów
zapiekanka
Festiwal Kuchni Kubańskiej
Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Zapiekanka z batatów
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Frytki belgijskie

Frytki belgijskie cechuje to, że są chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku. Dodatkowo nie ociekają tłuszczem. Jak je przygotować? Niezwykle łatwo, choć trzeba trzymać się pewnych zasad. Po pierwsze – ziemniaki moczymy przez około 15 minut w przegotowanej wodzie z cukrem. To on powoduje, że frytki po usmażeniu są chrupiące. Podsumowanie Przepis naFrytki belgijskie […]

Zejdź na ziemię – ziemniaczany wyjazd z Europlant i Chopin Vodka

Już prawie trzy tygodnie minęły od blogersko – dziennikarskiego wyjazdu do Krzeska, do gorzelni Chopin Vodka. Organizatorami byli Krzysztof Korolewicz Europlant, Chopin Vodka Distillery oraz Monika Kucia – Siała Baba Mak.