Zapiekana cykoria zawinięta w szynkę parmeńską

26 Lis 2013

Zapiekana cykoria zawinięta w szynkę parmeńską

To będzie naprawdę szybki wpis. Jestem zabiegana – przez najbliższe kilka dni będę nieobecna na blogu. Zdradzę Wam tylko, że przede mną fajne chwile (mam nadzieję).
Będę testować dania w restauracji AKADEMIA w Warszawie – bardzo ciekawa jestem jakie będą moje wrażenia po degustacji dań z ich karty.
Jutro będę na finale TopChef!!! – wygrałam wejście w konkursie Cooklet. Radość niezmierna.
Podzielę się z Wami moimi wrażeniami na pewno.
A przy okazji – dzisiaj liczba wejść na mojego bloga przekroczyła 100 tysięcy! Cudownie! Ogromnie Wam dziękuję – bardzo się cieszę, że jesteście ze mną, chcecie czytać co piszę – to naprawdę motywuje. Kłaniam się nisko.

Zapraszam na szybki i łatwy przepis na pyszne zapiekane cykorie.

zapiekana cykoria

Zapiekana cykoria zawinięta w szynkę parmeńską

Przyrządzenie:
Cykorie przekrój na pół i wytnij środki, aby pozbyć się goryczki.
Podsmaż je na rozgrzanej oliwie (lub maśle) na patelni. Dolej wino. Gotuj aż prawie w całości odparuje. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Przykryj przykrywką, zmniejsz ogień i duś cykorie 20 minut.
Po tym czasie zdejmij cykorie z ognia i poczekaj aż się wystudzą.
Zamieszaj razem sery, dolej mleko (lub śmietanę:), dopraw solą i pieprzem. Dolej powstały sosik z cykorii i zamieszaj raz jeszcze.
Nastaw piekarnik na 190 stopni.
Owiń każdą połówkę cykorii plasterkiem szynki parmeńskiej. Polej sosem serowym. Wstaw do piekarnika i piecz, aż ser na cykoriach zacznie brązowieć – około 10 – 15 minut.
Podawaj gorące.
Smacznego


Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami

Jako moi czytelnicy doskonale pewnie wiecie, że jestem wielką fanką kuchni włoskiej, w związku z tym także wszelkich makaronów. Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii to jedno z ulubionych dań mojej rodziny, a co bardzo mnie cieszy, szczególnie dzieci. Zajadają się tymi pierożkami, aż miło patrzeć! Spróbujcie ich koniecznie, a na pewno polubicie […]

Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]