Zapiekana cykoria zawinięta w szynkę parmeńską

26 Lis 2013

Zapiekana cykoria zawinięta w szynkę parmeńską

To będzie naprawdę szybki wpis. Jestem zabiegana – przez najbliższe kilka dni będę nieobecna na blogu. Zdradzę Wam tylko, że przede mną fajne chwile (mam nadzieję).
Będę testować dania w restauracji AKADEMIA w Warszawie – bardzo ciekawa jestem jakie będą moje wrażenia po degustacji dań z ich karty.
Jutro będę na finale TopChef!!! – wygrałam wejście w konkursie Cooklet. Radość niezmierna.
Podzielę się z Wami moimi wrażeniami na pewno.
A przy okazji – dzisiaj liczba wejść na mojego bloga przekroczyła 100 tysięcy! Cudownie! Ogromnie Wam dziękuję – bardzo się cieszę, że jesteście ze mną, chcecie czytać co piszę – to naprawdę motywuje. Kłaniam się nisko.

Zapraszam na szybki i łatwy przepis na pyszne zapiekane cykorie.

zapiekana cykoria

Zapiekana cykoria zawinięta w szynkę parmeńską

Przyrządzenie:
Cykorie przekrój na pół i wytnij środki, aby pozbyć się goryczki.
Podsmaż je na rozgrzanej oliwie (lub maśle) na patelni. Dolej wino. Gotuj aż prawie w całości odparuje. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Przykryj przykrywką, zmniejsz ogień i duś cykorie 20 minut.
Po tym czasie zdejmij cykorie z ognia i poczekaj aż się wystudzą.
Zamieszaj razem sery, dolej mleko (lub śmietanę:), dopraw solą i pieprzem. Dolej powstały sosik z cykorii i zamieszaj raz jeszcze.
Nastaw piekarnik na 190 stopni.
Owiń każdą połówkę cykorii plasterkiem szynki parmeńskiej. Polej sosem serowym. Wstaw do piekarnika i piecz, aż ser na cykoriach zacznie brązowieć – około 10 – 15 minut.
Podawaj gorące.
Smacznego


Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami

Jako moi czytelnicy doskonale pewnie wiecie, że jestem wielką fanką kuchni włoskiej, w związku z tym także wszelkich makaronów. Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii to jedno z ulubionych dań mojej rodziny, a co bardzo mnie cieszy, szczególnie dzieci. Zajadają się tymi pierożkami, aż miło patrzeć! Spróbujcie ich koniecznie, a na pewno polubicie […]

Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot