Wyniki konkursu z makaronami Malma!

22 Lip 2014

Moi najmilsi! Nadszedł czas na ogłoszenie wyników konkursu z makaronami Malma.
Jestem w trakcie wypoczynku, dlatego post będzie krótki, wybaczcie;)
Moje zadanie było naprawdę bardzo trudne. Wszystkie przepisy, które od Was dostałam są przepyszne i pięknie prezentują się na zdjęciach. Bardzo dziękuję wszystkim za udział w moim konkursie i zapraszam na kolejne!

Zestaw 12 makaronów Malma takich, które widzicie na zdjęciu (zestawy bez Czosnków:) otrzymują:

  • Iwona Drwal za przepis na  „spaghetti alle vongole in rosso”
  • Justyna Rymarczyk za “zapiekane muszle makaronowe w barwach Włoch”

    Wielkie Gratulacje!!!:)
    Poniżej przedstawiam Wam wygrane przepisy. Smacznego:)

    „Spaghetti alle vongole in rosso”
    Składniki dla 2 osób:

    świeże małże Venus (vongole veraci) 500-600 g
    pomidorki daktylowe 200 g (mogą tez być inne małe pomidorki)
    pęczek natki pietruszki
    2 ząbki czosnku
    kawałeczek papryczki chili (opcjonalnie)
    oliwa z oliwek extra vergine do smażenia
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku
    200-250 g spaghetti
    1 łyżeczka soli morskiej do namoczenia małż

    Wykonanie:
    1.Małże namaczam w zimnej wodzie z dodatkiem soli morskiej na 1  godzinę, następnie dokładnie czyszczę je szczoteczką i opłukuję.
    2. Na patelni rozgrzewam 2-3 łyżki oleju z oliwek, dodaje kawałek papryczki chili, zgnieciony ząbek czosnku i 1/3 natki pietruszki, podsmażam chwilę razem i dodaję małże, przykrywam pokrywką i duszę tak 2-3 minuty aż do otwarcia się wszystkich małż; Wyłączam źródło ciepła. W tym samym czasie włączam już wodę na makaron;
    3.Następnie przebieram małże: tj. ¼ otwartych małż odkładam razem ze skorupkami, resztę oddzielam od skorupek, te które się nie otwarły wyrzucam, wywar który powstał podczas duszenia przecedzam przez gazę i sitko, odkładam go na później.
    4.Gdy woda zacznie wrzeć wrzucam makaron i gotuję al dente;
    5.W tym samym czasie na patelni rozgrzewam 2-3 łyżki oliwy z oliwek, dodaje posiekany ząbek czosnku i pomidorki przekrojone na połówki (lub jeśli większe na ćwiartki), smażę  razem kilka minut (2-4), po tym czasie dodaje małże bez skorupek i te ze skorupkami, oraz stopniowo dolewam wywar z małż. Celowo do tej pory nie użyłam soli, ani do makaronu, ani do pomidorków, gdyż wywar z małż jest bardzo słony, dlatego też należy go dodawać stopniowo aż do uzyskania zadowalającego poziomu smaku słonego w sosie, jeśli wleje mi się za dużo, dodaje kilka łyżek wody z makaronu i rozcieńczam sos;
    6.Odcedzam makaron i dodaję na patelnie z sosem pomidorowym z małżami, posypuję obficie natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem, mieszam, wyłączam źródło ciepła, nakładam na talerze i podaję!
    Smacznego!

    Zapiekane muszle makaronowe w barwach Włoch
    Farsz zielony – szpinak + ser pleśniowy z niebieską pleśnią
    Farsz biały – pierś kurczaka + pieczarki + cebula + śmietana + mozzarella (można zastąpić sosem carbonara, ale my za nim nie przepadamy)
    Farsz czerwony – mięso mielone z klasycznym sosem bolońskim





This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot