Wyniki konkursu na przepis z rybą lub owocami morza!!!

Dzień dobry. Pora ogłosić wyniki konkursu na przepis z wykorzystaniem ryb lub owoców morza. Link do niego tutaj.
Kochani, miałam ogromnie trudne zadanie. Jeszcze nigdy wcześniej nie było tak wiele wspaniałych przepisów. Poziom był wyjątkowo wysoki. Bardzo ciężko było mi zdecydować, które 3 osoby będą zwycięzcami w konkursie.
Wszystkim bardzo dziękuję za udział i cudowny przepis, bo naprawdę każdy był pyszny. I obiecuję, że każdy przygotuję w domu i opublikuję na swoim blogu, z informacją kto jest autorem tego dania.
Jest zdjęcie tylko jednej potrawy, ponieważ nie wszyscy wysyłali do mnie przepisy ze zdjęciami swoich dań. Nie było oczywiście takiego wymogu.
Pora ogłosić wyniki:

III miejsce – książka kucharska Grzegorza Łapanowskiego „Smakuje”, otrzymuje:
Katarzyna Żółtek za przepis na kotlety z dorsza z sałatką z młodej kapusty na bazyliowym puree

II miejsce – parowar Kenwood FS470, otrzymuje:
Jakub Kuźmiński za przepis na krewetki w sosie truskawkowym, podawane z grilowaną rzodkiew na puree ziemniaczano-rabarbarowym

I miejsce – garnek ceramiczny z pokrywką Moneta o średnicy 24cm, otrzymuje:
Aneta Majchrzak za przepis na warzywne babeczki z krewetkami.

Wygrane przepisy:
1. Aneta Majchrzak – warzywne babeczki z krewetkami
„Potrzebujemy:

  • 1/2 szklanki oleju lub oliwy
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki mleka
  • 4 jaja
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki świeżych (lub suszonych jeśli ktoś nie ma świeżych) ziół (zielona pietruszka, koperek, szczypiorek, oregano,bazylia)
  • 2 cebule
  • 1 marchewkę
  • 1/2 cukinii
  • około 12 sztuk gotowanych, różowych krewetek, bez ogonków

Pokrojoną cebulę zeszklić na patelni. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól i drobno pokrojone świeże zioła. Wymieszać. Dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i cukinię oraz zeszkloną cebulę. Wymieszać. W drugiej misce do ubitych jaj dodać olej lub oliwę i mleko. Jeszcze raz ubić, aby składniki się połączyły. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać. Masą napełnić foremki na babeczki lub muffinki. Do każdej muffinki włożyć (zanurzyć w cieście) po jednej
rozmrożonej i dokładnie osuszonej, gotowanej krewetce. Piec przez około 35 minut w 200 C. Babeczki podawać same lub z domowym sosem z kwaśnej śmietany i drobno posiekanej kolendry.”

2. Jakub Kuźmiński – krewetki w sosie truskawkowym, podawane z grillowaną rzodkiew na puree ziemniaczano-rabarbarowym
„Przepis dla 2 osób:
Potrzebne produkty:

  • 8 sztuk krewetek Tiger
  • 8 Łyżek oliwy
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier
  • 700gr Truskawek
  • 4 duże rzodkiewki
  • 200 gr Ziemniaków
  • 2 Łodygi Rabarbaru

Obieramy ziemniaki i kroimy na małe kawałki, wstawiamy do gotowania, dajemy 2 łyżki stołowe soli oraz jedną łyżkę cukru. Gotujemy do uzyskania miekkości, do ziemniaków dorzucamy rabarbar na ostatnie 8 min gotowania. Po ugotowaniu odcedzamy i blendujemy do uzyskania gładkiej masy- dosalamy ewentualnie dosładzamy. Ideea jest aby puree nie było zbyt słodkie!
Krewetki:
Rozgrzewamy patelnie oraz wlewamy na nią 4 łyżki oliwy z oliwek po czym dodajemy krewetki i obsmażamy je z dwóch stron. Solimy i pieprzymy. Odstawiamy na bok
Sos:
Truskawki ugniatamy widelcem, oraz wstawiamy do małego garnuszka. Dodajemy 4 Łyżki cukru. Czekamy aż woda odparuje i zrobi się konsystencja sosu, następnie zdejmujemy z ognia.
Rzodkiew:
Kroimy w ćwiartki, rozgrzewamy grill, wlewamy 2 Łyżki oliwy oraz kładziemy rzodkiew. Grillujemy z dwóch białych stron aż do momentu pojawienia się czarnych pasków.
Jak Podawać:
Duży biały talerz, na środek kładziemy ausztacher dajemy puree o nie opieramy po 4 krewetki, które polewamy sosem. Uważamy aby puree nie było zbyt zalane nim. Na końcówkach sosu kładziemy łącznie 4 połówki rzodkiewki.”

3. Katarzyna Żółtek – kotlety z dorsza z sałatką z młodej kapusty na bazyliowym puree
„Przepis na kotlety:

  • 0,5 kg świeżej polędwicy z dorsza
  • garść podsmażonej dymki
  • garść szczypiorku
  • 3 łyżki oliwy
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • pieprz, sól
  • garść świeżej kolendry
  • szczypta gorczycy
  • 1 łyżka sosu rybnego

Dorsza przekręcić przez maszynkę/zmiksować lub drobniutko posiekać, połączyć ze wszystkimi składnikami i zgrillować po 5 minut z każdej strony na patelni grillowej lub usmażyć na oleju.
Sałatka z młodej kapusty:
Poszatkować kapustkę, 1 jabłko, 2 marchewki oraz pęczek koperku. Całość doprawić według gustu: cukrem, octem winnym, oliwą lub balsamico.”

WIELKIE GRATULACJE dla wygranych i wszystkich osób, którzy wzięli udział w tym konkursie.
W najbliższym czasie szykuje się kolejny, także bądźcie czujni!
Wygranych poproszę o wysłanie swoich danych adresowych wraz z nr. telefonów, na adres: akosternakaczmarek@gmail.com.
MIŁEGO DNIA!:)