Wyjątkowe spotkanie z kuchnią tajską – Papaya Restaurant

21 Lis 2013

W środę miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach dla dziennikarzy i blogerów w warszawskiej restauracji Papaya.

Papaya to restauracja orientalna, która znajduje się w centrum Warszawy, przy ulicy Foksal 16.

Hitem są tam owoce morza – nr 1 to podobno ostrygi podawane prosto z akwarium – następnym razem koniecznie muszę ich spróbować. Zjecie tam na pewno pyszne ryby, wyjątkowo przyrządzane mięsa i typowe tajskie zupy i sałatki. W restauracji skosztujecie również dań kuchni japońskiej – np. pysznego sushi.

Warsztaty prowadził szef kuchni – Maciej Stefaniuk. Dowiedzieliśmy się, że w restauracji pracuje już 8 lat – jest z Papayą związany od początku jej powstania. Można było zauważyć, że jest to miejsce ludzi, dla których gotowanie to największa pasja.
Nauczyliśmy się jak przyrządzić tajską zupę z kurczakiem – Thom Kha Kai oraz fantastycznego tatara z tuńczyka. Poniżej przedstawiam Wam również przepisy na te przepyszne dania.
Tom Kha Kai – przepis na 4 porcje 
 
 
 
Udko z kurczaka – 1 sztuka
Mleko kokosowe – 0,5 l
Filet z kurczaka – 0,4 kg
Trawa cytrynowa pokrojona w cienkie plasterki – 2 sztuki
Sos rybny – 4 łyżki
Pasta słodka chili – około 2 łyżki
Korzeń galangal obrany i pokrojony w cieniutkie plasterki
Liście limonki Kafir – 4 sztuki
Sok z połowy cytryny
Kilka grzybów o nazwie pochwiaki wielkopochwowe (wiem – cudna nazwa:) – pierwszy raz je widziałam i uważam, że są przepiękne:) – można je zastąpić pieczarkami.
Zagotuj 1,5 litra wody. Do wrzątku wrzuć udko z kurczaka i gotuj ok. 20 min. Następnie wyjmij udko. Do gotującego się wywaru dolej mleko, pastę słodką chili, trawę cytrynową, galangal, liście limonki kaffir i pochwiaki wielkopochwowe i gotować ok. 10 min. Następnie dodaj sos rybny i kawałki pokrojonego fileta z kurczaka i gotuj jeszcze 5 – 10 minut. Podawaj z listkami świeżej kolendry.
To jest zupa, którą osobiście przyrządziłam (oczywiście pod okiem szefa kuchni:):
Tatar z tuńczyka z chilli i awokado – przepis na 1 porcję
Składniki do przyrządzenia sosu:
Czosnek – 1 ząbek
Słodkie chilli – ¼ szt
Kolendra – 4 gałązki
Sos rybny – 10 ml
Sok z cytryny – 10 ml
Cukier – 10 g
Przygotowanie sosu:
Wymieszaj sok z cytryny z sosem rybnym i cukrem. Dodaj drobno posiekany czosnek, chilli i kolendrę. Wszystko wymieszaj i odstaw do lodówki na 3 godziny.
Składniki do tatara:
Tuńczyk świeży – około 110 g
Avocado – ½ szt
Szczypior dymka – 1 szt
Cebula szalotka mała – 1 szt
Kolendra – 1 gałązka
Oliwa truflowa – około 1 łyżeczki
Pieprz do smaku
Sól do smaku
Posiekana mała papryczka chili (jeśli lubisz ostrzejsze)
Przygotowanie tatara:
Drobno posiekaj tuńczyka, szalotkę, szczypior i kolendrę (ewentualnie papryczka chili). Wszystko wymieszaj i dopraw pieprzem, solą oraz oliwą truflową. Następnie drobno posiekaj awokado. Na koniec ułóż na talerzu najpierw uformowany tatar z tuńczyka a na wierzch wyłóż mus z awokado.
Oto moje dzieło:
Kolejną atrakcją warsztatów było Teppanyaki – niezwykły pokaz japońskiej sztuki kulinarnej. Mistrzem ceremonii był Taj Preech Wongsomboon – niezwykle sympatyczny i pozytywny szef kuchni:)
Zaintrygował mnie jego pasek, w którym przechowywał swoje narzędzia – m. in. trąbkę, której dźwięk słyszeliśmy po każdej śmiesznej przez niego stworzonej sytuacji:) Spójrzcie proszę jednak na znaczek na sakwie – uwielbiam:)
Podczas fantastycznego widowiska teppanyaki mistrz ceremonii podrzucał jajkami, w locie je rozbijał, mieliśmy okazję zobaczyć efekty świetlne oraz artystyczną duszę artysty:)
Odważniejsi uczestnicy warsztatów próbowali swoich sił w podrzucaniu jajkami.
Podczas pokazu mistrz przyrządził dla nas pyszny ryż z warzywami i jajkami, świetne krewetki i doskonałą polędwicę wołową.
Warsztaty były bardzo przyjemne. Pewna jestem, że do restauracji Papaya wrócę, aby spróbować innych specjalności szefa kuchni. Wam też zdecydowanie polecam.