Wołowina w piwie z chrzanowymi kluskami

4 Gru 2013

To pyszne danie to moja druga propozycja do konkursu Tesco Wyjątkowe dania jednogarnkowe, który organizowany jest na portalu durszlak.pl. Ponownie, nie chciałam obstawiać mojego zdjęcia produktami Tesco, które wykorzystałam w moim przepisie. W składnikach jednak zobaczycie, że było ich dość sporo. Danie jednogarnkowe, które Wam poniżej prezentuję jest przepyszne. Jestem z niego dumna, bo naprawdę mi wyszło. Zapraszam – wołowina w piwie z chrzanowymi kluskami.

wołowina w piwie

Wołowina w piwie z chrzanowymi kluskami

Przyrządzenie:

W głębokim garnku lub żeliwnej brytfannie podgrzej oliwę i mocno zrumień mięso na dużym ogniu ze wszystkich stron, cały czas mieszając. Wyjmij mięso łyżką cedzakową na talerz.

Do garnka wrzuć cebulę i smaż około 5 minut. Dodaj mąkę i zamieszaj dokładnie. Smaż około 1 minuty i dolej piwo. Doprowadź do wrzenia.
Nagrzej piekarnik do temperatury 160 stopni.
Do garnka dodaj konfiturę z żurawiny, musztardę i pokruszone w rękach liście laurowe. Następnie dodaj mięso, marchewkę, kalarepę i pieczarki. Przykryj garnek i wstaw do piekarnika.
Piecz około 2 godziny, aż mięso zrobi się bardzo miękkie.
Tuż przed końcem pieczenia przygotuj kluski. Natkę pietruszki zagnieć z mąką, serem białym, chrzanem i mlekiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Uformuj około 8 równych kulek.
Zwiększ temperaturę piekarnika do 180 stopni. Odkryj garnek, wymieszaj jego zawartość i dopraw do smaku.
Ostrożnie ułóż kluski na wierzchu, nie zanurzając ich całkowicie w sosie. Przykryj garnek i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz jeszcze 20 minut.
Mięso w sosie podawaj z kluskami.
Smacznego
wołowina w piwie
wołowina w piwie


Makrela pieczona

Może po Świętach ryby Wam się nie znudziły albo macie postanowienie noworoczne, aby jeść ich więcej. Makrela pieczona z karczochami, kaparami i pomidorkami cherry to moja propozycja w związku z udziałem w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Niezwykle lekkie, zdrowe i pożywne danie. Makrela Makrela to gatunek silnej, szybko płynącej ryby pelagicznej występującej w wodach północnego Atlantyku […]

Pasta ze śledzi

Pasta ze śledzi to mój kolejny pomysł na przepis ze świeżych śledzi bałtyckich, który powstał w związku z moim udziałem w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Śledzie Gdyby śledzi nie było tak dużo i nie były takie tanie, byłyby uważane za rarytas większy niż kawior czy homary – mawiał Bismarck. Wzięliśmy to sobie do serca: śledź w […]