Włoska pizza i relacja z warsztatów fotografii kulinarnej – konkurs “Almette”

30 Wrz 2013

Włoska pizza i relacja z warsztatów fotografii kulinarnej – konkurs “Almette”

Od męża mojego dostałam na 30. urodziny super cudowny aparat fotograficzny, o jakim dawno marzyłam! Robiłam wszystko, co w mojej mocy, żeby kompakt, na którym pracowałam do tej pory, potrafił wydobyć kolory, smak i zapach potraw, które przyrządzam.
Zdjęcia pizzy, o której dzisiaj będzie mowa, wykonane są jeszcze aparatem kompaktowym.

Mam nadzieję, że nie było tak źle.

Od niedawna cykam fotki moim nikonkiem i jestem przeszczęśliwa. Może zauważyliście – zdjęcia na ostatnich postach są ładniejsze? Moim zdaniem, zdecydowanie tak!

Jest to, po pierwsze, zasługa mojego nowego super sprzętu, ale na pewno też tego, że w sobotę byłam uczestnikiem warsztatów fotografii kulinarnej, które prowadzili Beata i Lubomir Lipov. Była to wygrana w konkursie “Almette”. Idealnie się złożyło, że dostałam aparat i mogłam zabrać go ze sobą na lekcję fotografii. Przyznam, że nie zdawałam sobie sprawy, że są aż tak ogromne różnice w możliwości aparatów. Mój nowy prezent okazał się totalnie wyjątkowy i robi przepiękne zdjęcia. Na warsztatach przygotowywaliśmy dużo różnych pyszności, które później fotografowaliśmy i oczywiście konsumowaliśmy.
Dziękuję wszystkim uczestnikom zajęć za bardzo mile spędzony czas.
Organizatorem warsztatów była agencja PR Synertime, którą reprezentowali Marcin Firmanty i Anita Śliwka.
Uczestnicy zajęć, z góry od lewej:

Kasia Nowakowska Kuchnia Bazylii
Agata Draht Moje Gotowanie
ja:)
Mariola Grzęda Kulinarne Pyszności Molki
Kamila Młoczek Kamciss – Życie Ze Smakiem
Martyna Lewicka Truskawek6
Joanna Gralik Różowa Kuchnia
Laura Chołodecka Cafe Babilon
Edyta Juśkiewicz Pasja Smaku
Anita Śliwka z agencjii PR Synertime
Marlena Lalak-Skałecka Kuchnia Marlenity

Poniżej przedstawiam Wam kilka moich ujęć z warsztatów.

Włoska pizza

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce. Dodaj cukier i połowę ciepłej wody. Zamieszaj aż drożdże się rozpuszczą. Odstaw przykryte ściereczką na 10 minut. Gotowe powinny mieć konsystencję śmietany.
Przesianą mąkę zagnieć ze szczyptą soli i drożdżami. Dodaj oliwę i wyrabiaj aż powstanie jednolite ciasto. Odstaw je przykryte w ciepłe miejsce, na 2 godziny do wyrośnięcia.
Pomidory zmiksuj razem z obranymi ząbkami czosnku. Dodaj sól, pieprz i oregano do smaku.
Gotowe ciasto podziel na 4 równe części. Uformuj z nich kule i każdą rozwałkuj. Wyłóż 4 blaszki wysmarowane uprzednio oliwą.
Na każdej pizzy rozprowadź sos pomidorowy.
Potem układaj to co lubisz, np.: ser mozarella, szynkę salami, pieczarki, cebulę. Mogą być pomidorki koktajlowe, feta, oliwki. Po upieczeniu możesz posypać pizzę rukolą, kiełkami bądź innymi ulubionymi dodatkami.
Nastaw piekarnik na 260 stopni i piecz pizzę około 20 minut.
Smacznego!
włoska pizza
włoska pizza
włoska pizza
włoska pizza
włoska pizza




This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot